Raportul accidentului aviatic de la Baloteşti, publicat după 19 ani de la tragedie VIDEO

Raportul tragediei aviatice de la Baloteşti a fost publicat abia acum, la 19 ani de la eveniment. Mai mult, dosarul a fost publicat la 14 ani după ce a fost finalizat. Conforma specialiştilor, avionul s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni la motor şi a unei erori de pilotaj.

31 mart. 2014, 10:14
Raportul accidentului aviatic de la Baloteşti, publicat după 19 ani de la tragedie VIDEO

Ultimele minute ale cursei Tarom 371 sunt prezentate în detaliu în raportul accidentului, inclusiv discuţiile din cabina aeronavei. Cu 32 de secunde înainte de prăbuşire, copilotul a sesizat că pilotul are o problemă şi l-a întrebat: „Ce ai, mă?”. Era începutul sfârşitului.

Piloţii au intrat în panică, mai ales după ce şi-au dat seama că nu mai controlează aeronava şi că riscă să se prăbuşească. Ultimele cuvinte ale copilotului sunt: „Bă, s-a stricat ăla!”. După şase secunde, avionul atingea solul.

 

Toţi cei 60 de pasageri şi-au pierdut viaţa. După 19 ani de la accident, s-au aflat şi motivele probabile ale tragediei: probleme tehnice ale aeronavei şi posibila incapacitate a pilotului comandant. De asemenea, copilotul nu a luat măsuri ca să acopere consecinţele primilor factori.

Toate aceste concluzii au fost formulate în anul 2000, când a fost finalizat şi raportul. Nimeni nu a explicat de ce a fost nevoie de 14 ani pentru ca familiile victimelor să afle adevărul.

În 31 martie 1995, aeronava Airbus 310 „Muntenia” a TAROM, fabricată în 1987, cu peste 31.000 de ore la bord, care trabuia să efectueze un zbor de la Bucureşti la Bruxelles, s-a prăbuşit în localitatea ilfoveană Balotești. Au murit 49 de pasageri şi 11 membri ai echipajului.

Avionul zbura la înălţimea de 1.200 metri, iar în dreptul comunei Baloteşti, trebuia să vireze. În acest moment a dispărut de pe radarul Aeroportului Otopeni, s-a înclinat la 80 de grade şi a intrat în pământ. Era ora 9.11 minute. Printre pasagerii care se aflau la bord se numărau trei americani, un francez, un olandez, doi spanioli, un thailandez, 9 români şi 32 de belgieni.

Citeşte şi Accident aviatic Apuseni: Procurorii au primit de la ROMATSA transcrierile convorbirilor cu Adrian Iovan