RCA se scumpeşte de la 1 ianuarie 2016. Cât costă POLIŢA

Şoferii vor scoate din buzunar, de la 1 ianuarie 2016, mai mulţi bani pentru polițele de asigurare. RCA se scumpeşte cu până la 15 la sută.

18 nov. 2015, 17:07
RCA se scumpeşte de la 1 ianuarie 2016. Cât costă POLIŢA

Scumpirea poliţelor RCA este cauzată de falimentul societății Astra, dar și de noile reglementări europene din domeniu. Astfel, asigurările auto de tip RCA vor fi mai scumpe cu până la 15 procente începând cu luna ianuarie a anului 2016. Această creștere de tarif va fi făcută gradual, în mai multe etape.

La baza unui poliţe RCA stau mai multe criterii de calcul. Se iau în considerare vârsta asiguratului, adresa de domiciliu, marca maşinii, combustibilul, capacitatea cilindrică, puterea motorului, istoricul Bonus/Malus. Acesta din urmă se calculează raportat la anii de când un şofer are maşina înmatriculată pe numele lui.  Prin urmare o poliţă RCA diferă de la o persoană la alta.

Tinerii vor băga adânc mâna în buzunar, mai ales dacă sunt proprietarii unor autoturisme cu motoare puternice. Astfel, un conducător auto cu vârsta până în 30 de ani cu o maşină cu motor de 2000 de centrimetri cubi are o poliţă în valoare de 3.200 de lei, încheiată pe 12 luni. De la 1 ianuarie, acelaşi şofer va plăti în jur de 3.700 de lei.