REȚETĂ COZONAC. Aşa se face cel mai bun cozonac pentru sărbătorile de iarnă. Cum să faci cei mai pufoşi COZONACI DE CRACIUN

REȚETĂ COZONAC. Acesta este secretul cozonacului din Moldova! Gospodinele îl trântesc şi pun un ingredient secret în compoziţia cozonacului. Cozonacul lor iese mereu şi pufos şi gustos!  

18 dec. 2017, 11:11

RETETA COZONAC DE CRACIUN

Ingrediente:

1 kg făină albă
25 g drojdie proaspătă
6 ouă
300 g unt
200 g zahăr
300 ml lapte
1 praf de sare
½ linguriţă nucşoară
150 g stafide macerate în 3 linguri de rom
100 g migdale feliate
100 g cireşe confiate
50 g portocale glasate
3 linguri unt pentru stropit
zahăr pudră pentru decor
coajă de lămâie şi portocală rasă.

RETETE DE COZONACI. In primul rand trebuie sa incalzesti foarte bine incaperea unde vei framanta. Acesta este cel mai mare secret al unui cozonac reusit, in afara de framantatul serios:

Cand pregatesti maiaua trebuie sa dizolvi drojdia in putin lapte caldut, cu 1 lingurita de zahar si cateva linguri de faina, apoi sa lasi totul la caldura cateva minute, pana creste.

Toate ingredientele lichide trebuie sa fie calde. Atentie nu reci, dar nici fierbinti. Este foarte important acest lucru.

Faina trebuie cernuta  printr-o sita, deoarece aluatul va deveni mai aerat si mai pufos.

Mai multe sfaturi pentru cei mai pufoşi cozonaci pe Unica.ro.

REŢETĂ COZONAC DE CRĂCIUN. O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii, afirmă medicii, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie că este cu nucă şi cacao sau cu rahat, este desertul tradiţional al mesei de Crăciun. Mai jos puteţi citi reţete simple pentru cozonac.

REŢETĂ COZONAC CU CREMĂ DE CACAO, NUCI ŞI STAFIDE

Ingrediente maia:

50 grame drojdie proaspata
2 linguri de lapte
o lingura de faina

Ingrediente aluat:

1 kilogram de faina
6 galbenusur
i o jumatate litru de lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
4 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie

Ingrediente crema:

stafide si mac 300 grame
nuca maruntita 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahar
5 linguri de lapte

Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.

Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.

Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.

Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.

Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.

Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.

Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

Sursa cozonaci.info

REŢETĂ COZONAC CU CACAO ŞI NUCĂ

Ingrediente aluat:

1 kg faina
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahar
5 galbenusuri
o lingurita sare
coaja de lamaie si portocala
2 plicuri zahar vanilat

Ingrediente umplutura:

250 g miez de nuca macinata
5 albusuri
100 g zahar
2 linguri de cacao
1 praf de sare
esenta de rom

Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste. Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.

Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine. Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.

Pasul 3. Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.

Pasul 4. In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.

Ingrediente:

1 kg de faină
16 ouă
250 de unt gras, cu peste 80% grăsime
300 ml lapte
50 grame drojdie proaspătă
300 gr zahăr
2 fiole esenţă de vanilie
200 ml rom negru
1 linguriţă de sare
coaja unei lămâi
coajă unei portocale
50 ml ulei
stafide.

Mod de preparare:

Când se pregăteşte cozonacul în bucătărie trebuei să fie cald, să nu fie curenţi de aer şi schimbări bruşte de temperatură. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci.

1. Se cerne faina. Pentru a prepara maiaua, se opăresc 3+4 linguri de faină cu circa o jumătate de cană de lapte şi se bate bine cu o lingură de lemn pentru a face o cremă fină.

2. Când se răceşte puţin, se adaugă drojdia frecată cu o linguriţă de zahăr şi cu puţin lapte. Se acoperă vasul cu un şervet de bumbac şi se lasă la crescut, într-un loc cald.

3. Gălbenuşurile de out se pun direct în vasul mare în care se va frământa cozonacul. Se bat bine cu sarea, romul, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi de portocală şi jumătate din zahăr.

4. Când maiaua a crescut şi şi-a dublat volumul, se pune în vasul cu gălbenuşuri, se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Se încorporează treptat faina, apoi untul topit şi uleiul, iar la sfârşit se pune restul de zahăr. Aluatul trebuie să fie moale.

5. Se frământă cu pumnii închişi, întorcând mereu aluatul în acelaşi sens aproape o oră, până când începe să facă băşici şi să se dezlipească de pe mână. Se unge suprafaţa cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut.

6. După ce îşi dublează volumul, se iau cu grijă bucăţi mari de aluat, se pun pe un blat uns cu ulei, se presară cu stafide spălate, se rulează şi se pun în forme mari de cozonac, unse bine cu unt şi tapetate cu făină. Forma nu trebuie să fie decât o treime plină cu aluat, iar pereţii se prelungesc cu gulere de hârtie.

7. Se ung cozonacii cu albuş bătut uşor, nu spumă, se presară zahăr tos şi se lasă la crescut în forme. Când au crescut şi ajung la mărimea formei, se pun la copt, în cuptorul bine închis, la foc spre mediu. Formele se aşază la mijlocul cuptorului.

8. În primele 10-15 minute de coacere nu se deschide uşa cuptorului. După 15-20 minute se dă focul un pic mai mare. Sunt gata când s-au rumenit şi iese curată scobitoarea înfiptă în mijlocul cozonacului.

9. Se scot tăvile şi se lasă să se răcească la loc călduţ. Când s-au răcit cât să se poată atinge, se scot cozonacii cu grijă, pe un fund sau un grilaj de lem, se acoperă cu şervete cu bumbac. Când s-au răcit complet, se învelesc bine în ştergare, să nu se usuce.

REȚETĂ COZONAC. Cozonac cu nucă şi vanilie

COZONAC REŢETE. Ingrediente: pentru 3 cozonaci

1 kg faina
50 g drojdie
400 g zahar
500 ml lapte
100 ml ulei
6 oua
coaja de la o lamaie
1 lingurita esenta rom
3-4 buc de rahat
2 lg cacao
nuca macinata
vanilie
1 praf de sare

 

REȚETĂ COZONAC.  Preparare:

Se cerne faina de 2-3 ori. Preparam maiaua din drojdie + 2 lg faina + 50 ml lapte. Se dizolva zaharul (350g) si vanilia in restul de lapte, caldut. Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie. Adaugam peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat..framantand continuu..la sfarsit, adaugam uleiul..si mai framantam cca 5 minute. Lasam la dospit, 1 h.
Intre timp, amestecam nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 g zahar , 2 lg cacao si romul. Se portioneaza aluatul in 3 parti egale. Intindem foaia de aluat, adaugam deasupra umplutura de nuca si rahat, rulam , stropim cu apa si presaram zahar…si punem in tava.Mai lasam la dospit cca 30 minute, dupa care dam la copt, 45 minute, la foc potrivit.

COZONAC REŢETE. Cozonac cu nucă şi scorţisoara

COZONAC REŢETE. Ingrediente:

– 500 g faina cernuta
– 150 g zahar
– 250 ml lapte caldut
– 4 galbenusuri
– 80 ml ulei + o lingura mare margarina topita
– o drojdie 25g
– un praf de sare
– esente de vanilie, rom, coaja sau zeama de lamaie..etc
– un galbenus pt uns
– 200 g nuca macinata amestecata cu
– 8-10 linguri zahar
– un plic zahar vanilat
– esenta de rom
– 2 lingurite scortisoara
– 100 g stafide.

COZONAC REŢETE. Preparare:

Etapa 1: Drojdia se dizolva in 100ml lapte caldut cu o lingura de zahar si una de faina se lasa 10 minute.
Etapa 2: Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2. Intindem fiecare bucata pe masa infainata si o taiem in 2 pe lung. fiecare parte se presara cu nuca si se ruleaza strans. se impletesc cele 2 rulade, se pun in tava si se cresteaza cu un cutit cu varf ascutit.
Etapa 3: Se procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat. Se lasa la crescut 30 de minute, se ung cu galbenus de ou si se coc.
Etapa 4: Pt a ramane coaja moale cand il scoateti din cuptor acoperiti cozonacul cu un prosop curat inmuiat in apa rece si strors, lasati cozonacul asa pana se raceste. la nevoie repetati.

REȚETĂ COZONAC. Cozonac cu nuci şi smântână

REȚETĂ COZONAC. Ingrediente:

– 500 g faina
– 25 g drojdie
– 160 g zahar
– 2 plicuri zahar vanilat
– 250 ml lapte
– 100 ml ulei amestecat cu unt topit
– 1/2 cescuta (expresso) smantana
– 3 galbenusuri
– 1 lingurita rasa de sare
– esenta de vanilie, esenta lamaie, esenta portocala (in loc de coaja rasa)
– 3 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar
– 250 g nuca macinata
– 1 lingura cacao

REȚETĂ COZONAC.  Preparare:

Etapa 1: Se amesteca bine dupa ce aluatul a dospit (adica dupa o ora jumate), intins foaia pe planseta unsa cu lei, intins umplutura deasupra si rulat frumos.
Etapa 2: Pus ruloul in tava tapetata cu hartie de copt si lasat la loc ferit de curent inca 30 min (a stat in cuptorul nepornit) uns frumosul cu ou batut si presarat cu zahar
Copt la 170 gr timp de vreo ora pana a iesit batul curat

REȚETĂ COZONAC.  Cozonac cu umplutură de cacao şi nucă

COZONAC REŢETE. Ingrediente

– 2 kg faina
– 9 oua
– 250 g unt
– 500 ml lapte
– 50 g drojdie de calitate
– 500 g zahar
– esenta de vanilie si portocale
– 5 g sare
– coaja de la o lamiie
– 100 g ulei
– umplutura de cacao si nuca

REȚETĂ COZONAC.  Preparare:

Etapa 1: Se prepara maiaua din circa 3 linguri faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu jumatate din cantitatea de lapte fierbinte si se bate pana devine o pasta moale ca o alifie.
Etapa 2: Peste acest amestec se sfarma drojdia si se pune la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece.
Etapa 3: Intre timp, se bat ouale intregi cu restul de lapte si se adauga esentele. Cand maiaua a crescut, se adauga peste faina, se toarna compozitia de oua cu lapte, iar apoi untul topit, coaja de lamaie si portocala.
Etapa 4: Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; La framintat se ung mainile cu ulei si se continua framintarea pina cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e virtos, se mai adauga ulei si se continua framantatul.
Etapa 5: Aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca . Cind coca a crescut bine, se iau pe rind bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pune in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hirtie inalta unsa cu unt.
Etapa 6: Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute.

REȚETĂ COZONAC.  Cozonac simplu şi gustos

Ingrediente
– 1 kg faina
– 50 g drojdie
– 250 g zahar
– 150 g unt
– sare
– 2 plicuri zahar vanilat
– 10 galbenusuri
– 500 ml lapte
– 100 ml ulei
– 350 g nuca macinata
– 4 linguri zahar
– 1 ou

COZONAC REŢETE. Preparare:
Etapa 1: Intr-un lighean se cerne faina. Se pregateste maiaua din 100 ml lapte caldut care se amesteca cu drojdia si 4 linguri de faina.
Etapa 2: Se lasa maiaua la loc cald ca sa creasca. In faina cernuta din lighean se face o adincitura si se pune restul de lapte in care s-a dizolvat zaharul, se adauga maiaua si ouale pe rind, se framinta bine, iar apoi se pune cite o lingura de ulei se framinta pina cind uleiul se inglobeaza bine in aluat.
Etapa 3: Se acopera si se lasa aluatul la dospit pina cind isi dubleaza volumul. Apoi se imparte aluatul in 2 gramezi. Fiecare se imparte in 2 parti. Se intinde cu sucitoarea fiecare parte se pune nuca amestecata cu zahar in prealabil, se ruleaza iar apoi se impletesc tot cite 2 foi de aluat rulate.
Etapa 4: Se pot lasa si neimpletiti. Se pun in tava se mai lasa sa creasca in tava 10 min,apoi se ung deasupra cu ou, se baga la cuptor 40 de minute.

COZONAC REŢETE. Cozonaci buni cu nuci
• Ingrediente pentru 2 cozonaci:
• 1 kg faina speciala pentru cozonaci
• 500 ml lapte cu grasime 3,5 %
• 50 gr drojdie proaspata
• 100 gr unt de consistenta moale
• 4 pliculete zahar vanilat
• 250 gr zahar
• 100 gr ulei
• 5 galbenusuri
• 1 lingurita rasa de sare
• coaja rasa de la o lamaie
• 1 fiola esenta de rom
• Umplutura:
• 400 gr miez nuca
• 5 albusuri
• 3 linguri cacao
• 5 linguri zahar
• coaja rasa de la o lamaie
• 1 fiola esenta de rom
• Pentru uns cozonacii:
• 30 ml lapte
• 1 galbenus crud

REȚETĂ COZONAC. CUM SE PREPARA COZONAC PUFOS CU NUCA:

Aceasta reteta de cozonac pufos cu nuca se caracterizeaza prin faptul ca intr-adevar iti ofera secretele unui cozonac gustos si pufos, care nu se intareste a doua zi ci isi pastreaza consistenta pufoasa. Nu vei mai avea chef de alte prajituri, dupa ce vei prepara aceasta reteta de cozonaci:) Iata cum trebuie sa prepari cei mai buni cozonaci:
COZONAC REŢETE. 1. Incepem cu aluatul de cozonac: Chiar daca faina este de calitate si ti se pare ca este foarte fina, aceasta trebuie totusi cernuta de 3 ori, pentru a se aerisi. Nu trece peste acest pas pentru ca este important. Lasa faina cernuta intr-un castron si treci la punctul 2.
2. Incalzeste intr-un vas, laptele amestecat cu zaharul tos si cel vanilat, pana ce acestea se dizolva.
3. Dizolva drojdia proaspata in cateva linguri din acest lapte(caldut, nu fierbinte), apoi pune-o peste faina pe care ai cernut-o mai devreme si presara putina faina deasupra ei, fara sa amesteci. Lasa castronul undeva la cald, pana ce apar crapaturi in locul unde ai presarat faina peste drojdie.
4. Amesteca intr-un castron mai mic, galbenusurile cu sarea si coaja rasa de la o lamaie si adauga-le in castronul cu faina si drojdie apoi adauga si laptele care ti-a mai ramas.
5. Amesteca intreaga compozitie folosind o lingura de lemn.
6. Urmeaza framantatul aluatului, un proces foarte important, care trebuie sa dureze minim 30 de minute. Prepara un amestec de unt moale(topit) si ulei si unge-ti bine mainile, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de maini. Chiar daca se va lipi, evita sa-ti pudrezi mainile cu faina pentru ca aceasta se poate incorpora in aluatul pe care il framanti, formand cocoloase. Aluatul trebuie framantat in continuu, in toate modurile si directiile, rasucit, batut cu palmele, trantit in castron, fara pauze. Unge-ti mainile frecvent cu amestecul de unt si ulei, in timpul framantarii cozonacilor, pentru ca aluatul sa absoarba intreaga cantitate din acest amestec, dar fara adaugarea lui directa in aluat.
7. Dupa ce ai framantat bine aluatul, lasa-l sa creasca timp de 90 minute, undeva la loc cald.

COZONAC REŢETE. 8. Prepararea umpluturii: Mixeaza albusurile cu zaharul pana devin spuma apoi adauga nucile tocate marunt, cacaoa, esenta de rom si coaja rasa de lamaie, amestecand toata compozitia cu o lingura.
9. Continuam cu aluatul. Imparte aluatul in patru parti egale, formand patru bile de aluat.
10. Unge masa sau blatul cu ulei si intinde fiecare bila de aluat pana obtii 4 foi de cca. 1.5 cm grosime apoi, peste fiecare dintre aceste foi, intinde umplutura cu nuci si cacao.
11. Ruleaza fiecare foaie si impleteste cate doua rulouri, obtinand astfel 2 cozonaci impletiti.
12. Tapeteaza tavile cu hartie de copt unsa cu unt, aseaza cozonacii in ele si lasa-i undeva la cald pana ce acestia aproape isi dubleaza volumul(aproximativ 60 min).
13. Inainte de a baga cozonacii la cuptor, unge-i cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presara apoi putin zahar peste ei.
14. Ii coci in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade, timp de cca. 45 minute. Poti sa incerci cozonacii cu o scobitoare. Nu deschide usa la cuptor primele 30 de minute.
15. Optional: dupa o jumatate de ora, poti sa-i acoperi cu o folie alimentara de aluminiu, ca sa nu se rumeneasca prea tare.
16. Dupa ce s-au copt si i-ai scos de la cuptor, scoate-i din tavi cu tot cu hartie, acopera-i cu un prosop de bucatarie si lasa-i 20 minute, dupa care ii poti servi.

REȚETĂ COZONAC.  Cozonac cu de toate

Ingrediente
1 kg făină,
1 linguriță sare
50 g drojdie proaspătă,
500 ml lapte,
3 ouă,
3 gălbenușuri,
350 g zahăr,
150 ml ulei,
esență vanilie,
coajă lămâie.
Umplutură:
250 g nucă măcinată,
3 albușuri,
3 linguri cacao,
3 linguri lapte,
3 linguri zahăr,
esență rom,
stafide,
rahat.

Pentru uns:
1 gălbenuș
1 lingură lapte,
zahăr
mac
susan

Preparare:
Etapa 1: Într-un vas mai mare cernem făina cu sarea.
Laptele se pune la fiert cu zahărul și se amestecă până se topește tot zahărul.
Într-un castron mai mic amestecăm drojdia cu o lingură zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț (se ia din cei 500 ml pus la fiert).
Batem bine cu un mixer cele 3 ouă întregi cu cele 3 gălbenușuri.
Când laptele clocotește se adaugă peste făina cernută, amestecând ușor cu o lingură de lemn.
Adăugăm apoi drojdia – care trebuie să-și fi mărit volumul și ouăle bătute.
Adăugăm esența de vanilie și coaja de la o lămâie.
Punem la încălzit uleiul și se lasă 2 minute la foc mic.
Se începe frământatul ușor cu podul palmei, niciodată cu pumnul, turnând câte puțin ulei călduț.
Se frământă cât mai mult posibil – eu nu pot mai mult de 10 minute
Se lasă la crescut într-o cameră unde este cald pentru o oră.
Vasul se acoperă cu un șervet curat.

Etapa 2: Între timp se pregătesc tăvile – se ung cu ulei și se tapetează cu hârtie pergament.
Se pregătește compoziția de nucă.
Se bat bine cu mixerul cele 3 albușuri cu un praf de sare, adăugăm apoi zahărul în ploaie.
Adăugăm cacao, laptele, nuca și esența de rom și amestecăm cu o lingură de lemn.

Etapa 3: Când aluatul a crescut se împarte în două.
Pe o planșetă unsă cu ulei se întinde o parte de aluat.
Compoziția de nucă am împărțit-o în două și am întins-o la distanțe egale față de margine și mijloc.
Pe laterale și la mijloc am pus rahat și stafide.
Rulăm și se pune în tavă.
La fel se procedează și cu partea cealaltă de aluat.

Etapa 4: Se mai lasă la crescut în tavă pentru 30 minute.
Se unge un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.
Se presară zahăr, mac și susan.
Se coc pentru 60 minute la 180 grade C.

 

COZONAC REŢETE. Cozonaci cu nuci, cacao şi unt

Ingrediente:
– 500 g faina
– 200 ml lapte caldut (atentie nu fierbinte)
– 10 g drojdie
– 150 g zahar
– 100 g unt
– 4 galbenusuri
– esenta de vanilie
coaja de portocala(2,3 linguri)

Umplutura:
– zahar
– nuci
– cacao
– unt

Preparare:
Etapa 1: Amestecam laptele caldut cu drojdia si lasam la odihnit 10 min.
Apoi amestecam untul cu zaharul si galbenusurile si putin cate putin si restul ingredientelor.

Etapa 2: Aluatul obtinut il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul,dupa care il modelam dupa placere.Ptr cozonacul cu nuci intindem o foaie pe care o ungem cu putin unt si apoi presaram pe ea zaharul cu cacao si cu nucile zdrobite,rulam si impletim.

Etapa 3: Dupa ce pus in tavi il mai lasam inca odata sa isi dubleze aproape volumul si apoi il dam la cuptor la 180 grade 30-40 min.
Daca cozonacul are deja culoarea pe care o doriti acoperiti pana la coacerea completa cu foaie de aluminiu.

Cozonac cu nuci, rahat şi stafide
Ingrediente:
– 50 drojdie proaspata
– 400 ml lapte cald
– 180 g zahar
– 2 oua mari
– 2 galbenusuri
– 800 g faina
– 1 lingurita de sare
– 200 g unt topit
Pt. umplutura
– 4 albusuri
– 100 g nuci macinate
– coaja de lamaie
– 2 linguri de cacao
– 10 linguri de zahar
rahat, stafide

Preparare:
Etapa 1: Se amesteca jumatate din cantitatea de laptele cald cu o lingura de zahar, 3 linguri faina si drojdia. Se lasa 5-10 minute la cald pana creste maiaua. In masina de paine se pune zaharul, ouale intregi si galbenusurile untul moale, dupa care faina si sarea. Se porneste la programul de framantare si cand incepe sa framante se adauga si maiaua.

Etapa 2: O sa rezulte un aluat lipicios si moale, dar nu mai adaugati faina. Lasati aluatul sa fie framantat bine si daca dupa terminarea procesului tot nu s-a legat opriti masina si porniti din nou programul ca sa se mai framante o data. Dupa framantare se pune intr-un castron suficient de mare uns in prealabil cu ulei si se lasa la cald ca sa dospeasca.

Etapa 3: Intre timp se bat albusurile pentru umplutura, impreuna cu zaharul, se adauga apoi nucile, cacaoa si coaja de lamaie. Dupa ce aluatul a dospit punem din el pe masa unsa cu ulei suficient cat sa obtinem un dreptunghi, ungem cu crema de cacao, adaugam rahat si stafide, apoi rulam.

Etapa 4: Procedam la fel cu al doilea dreptunghi, apoi ambele rulouri pe rasucim intre ele ca sa obtinem un cozonac impletit. Asezam cozonacul in forma tapetata cu hartie de copt si lasam iar cca 30 de minute sa dospeasca la cald.

Etapa 5: Dupa ce a crescut suficient, bagam la cuptor la foc mediu timp de 10 minute, apoi scadem focul la minim pentru inca 20-30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit acopetit cu un prosop, se serveste cand este racit in totalitate.

Cozonac cu mac sau nucă
Ingrediente:
1kg faina
50g drojdie (sau drojdie uscata 20 de grame)
250g zahar
500ml lapte de 3,5% grasime
200g grasime, ulei si unt topit
INGREDIENTE UMPLUTURI:
Crema de mac preparat cu albusurile ramase de la aluat(se bat albusurile spuma cu doua linguri de zahar dupa care se adauga macul)
Nuca preparata cu albusurile ramase de la aluat (se bat albusurile spuma cu doua linguri de zahar dupa care se adauga nuca si optional o lingura de cacao)
rahat
5 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
arome coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust

Preparare:
Etapa 1: Intr-un castron mai mare se cerne faina.
Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia.

Etapa 2: MAIAUA se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte.

Atentie! Daca faceti maiaua cu drojdie uscata, din laptele preparat la punctul 2 se iau 5 linguri care se adauga peste drojdie, se amesteca si se lasa la crescut. Dupa aceea se toarna peste faina.

Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se „crapa faina”

Etapa 3: Galbenusurile se freaca cu sarea, coaja de lamaie si portocala.
Se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate spuma

Etapa 4: Se amesteca cu mana si se framanta usurel, ajutandu-va de grasimea care trebuie sa fie calduta.
Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in grasime(nu se toarna in aluat) pana ce se incorporeaza toata.

Etapa 5: Se framanta bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni, etc
Se acopera castronul cu un servet si se puna la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate.

Etapa 6: Dupa ce a crescut se imparte in doua pentru doi cozonaci.
Se ruleaza, se umple cu umplutura si se pune in tava.

Etapa 7: Se mai lasa la crescut cam 40 de min cam pana cand ajunge la inaltimea tavii si chiar o depaseste.
Se unge cu galbenus de ou si se presara cu zahar.
Se introduce la cuptor la 180 grade timp de 40-45 de minute.