Reacţia MAE după EXPLOZIA din Istanbul: Se fac demersuri pentru a verifica dacă sunt români printre victime

Consulatul General al României la Istanbul a întreprins, în regim de urgență, demersurile specifice pe lângă autoritățile locale turce pentru a verifica dacă au fost afectați cetățeni români în urma exploziei produse marți, iar verificările sunt în curs, informează Ministerul Afacerilor Externe.

12 ian. 2016, 11:57
Reacţia MAE după EXPLOZIA din Istanbul: Se fac demersuri pentru a verifica dacă sunt români printre victime

„Autoritățile turce au demarat o anchetă în acest caz. Consulatul General al României la Istanbul monitorizează cu prioritate cazul, este în legătură cu autoritățile competente și este pregătit să acorde, la nevoie, asistență consulară de specialitate„, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Zece persoane au murit și 15 au fost rănite în explozia puternică produsă, marți, în Piața Sultanahmet. Preşedintele Erdogan a informat că atacatorul sinucigaş de la Istanbul este de origine siriană.

Deflagrația a survenit la un an după ce o femeie s-a aruncat în aer în apropierea unei secții de poliție din piața Sultanahmet, incident soldat cu moartea unui polițist. Atentatul a fost inițial revendicat de o grupare de extremă stânga, dar ulterior s-a dovedit că la originea sa s-au aflat militanți islamiști.

În urmă cu câteva luni, un dublu atentat sinucigaș a dus la moartea a 103 persoane în fața gării centrale din Ankara. Acest atac, cel mai grav survenit pe teritoriul turc, a fost atribuit grupării Statul Islamic. Un alt atac cu bombă a fost comis anul trecut de gruparea jihadistă în orașul turc Suruc, situat în apropierea graniței cu Siria.