Reacţii la publicarea primului număr al revistei satirice Charlie Hebdo GALERIE FOTO

Prima apariţie după atentatele teroriste din Franţa a săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, într-un tiraj fără precedent, de 3 milioane de exemplare -  a stârnit reacţii în limea islamică. Apariţia de excepţie, avându-l pe copertă pe Profetul Mahomed într-o nouă caricatură - "Je suis Charlie, se vrea a fi o "declaraţie de război" a jurnaliştilor săptămânalului  împotriva terorismului şi a libertăţii de expresie.

14 ian. 2015, 09:34

Săptămânalul de satiră Charlie Hebdo a decis să dea o replică la fel de dură teroriştilor islamişti care au atacat redacţia publicaţiei şi au ucis cinci jurnalişti şi caricaturişti, în frunte cu directorul publicaţiei: Cabu, Charb, Wolinski, Tignous et Honoré. Miercuri, Charlie Hebdo a apărut în 3 milioane de exemplare, fiind distribuit şi în străinătate, mai puţin în ţările arabe.

Atât tirajul uriaş al revistei satirice care nu beneficia de publicitate, cât şi coperta pe care este din nou caricaturizat profetul Mohamed, de data aceasta cu lacrimi în ochi şi având o pancartă pe care scrie „Je suis Charlie” – sloganul manifestanţilor împotriva terorismului şi pentru libertatea de expresie şi care a fost „adoptat” la scară mondială – a stârnit reacţii în lumea islamică.

În Qatar, Uniunea Mondială a Clericilor Musulmani, condusă de predicatorul de origine egipteană,  Youssef al-Qaradaoui, a estimat că „nu este înțelept” să publici noi caricaturi cu profetul Mahomed. „Nu este nici rezonabil, nici logic, nici înțelept să publici desene și imagini ofensatoare la adresa Profetului sau care atacă Islamul”, se arată într-un comunicat al acestui organism cu sediul în Qatar. Youssef al-Qaradaoui este considerat a fi considerat a fi „eminenţa cenuşie” a Fraților Musulmani.

Potrivit Uniunii, publicarea unor asemenea desene nu va face decât „să dea credibilitate tezei autorilor atentatelor potrivit cărora Occidentul este împotriva islamului (…) Aceste publicații nu vor face decât să „alimenteze ura, extremismul și tensiunile”, se mai arată în comunicat. 

În Franţa, exact acolo unde s-au produs tragicele evenimente ce ar putea schimba istoria acestei ţări,  anticipând reacţiile ostile la publicarea noii caricaturi a Profetului, responsabili ai Islamului din această ţară au făcut apel la calm către comunitatea musulmană.

Trebuie „să ne păstrăm calmul evitând reacţiile emotive sau nepotrivite (…) să dăm dovadă de demnitate şi rezervă, respectând însă libertatea de opinie”, se arată în comunicatele Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM), instituşie reprezentativă a celei mai mari comunităţi musulmane din Europa şi în cel al Uniunii Organizaţiilor Islamice din Franţa(UOIF), apropiată grupării Fraţilor Musulmani.

În Egipt, consilierul Muftiului Republicii Egiptene, Ibrahim Negm, a reacţionat cu moderaţie. „Denunţăm violenţa şi respectăm libertatea de opinie. Dar pe de altă parte, trebuie ca toată lumea să înţeleagă că noi îl iubim pe Profetul Mahomed”.

Publicarea desenelor „jignitoare la adresa Profetului” va „ațâța ura”, afirmă Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase instituții ale Islamului sunnit, cu sediul în Egipt. La rândul său, Dar al-Ifta (instanţa care reprezintăIslamul pe lângă autorităţile egiptene)  a considerat că publicarea unei noi caricaturi a Profetului Mahomed pe coperta noului număr al revistei satirice franceze este „o provocare nejustificată pentru sentimentele a 1,5 miliarde de musulmani din toată lumea”.

În Pakistan, 60 de persoane au manifestat, la Peshawar, pentru a-i lăuda pe autorii atacului împotriva revistei satirice Charlie Hebdo.

În Turcia însă, tot o ţară muslmană, o parte din tirajul noii ediţii a Charlie Hebdo urmează să fie distribuit împreună cu cotidianul Cumhuriyet. În trecut, miniștrii ai guvernului islamo-conservator, aflat la putere din 2002, au denunțat „provocările” săptămânalului francez.

În Iran, iniţiativa săptămânalului francez a fost condamnată şi calificată ca fiind un „gest insultător” ce „poate afecta sentimentele musulmanilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației iraniene, Marzieh Afkham. Ea a adăugat că aemenea gesturi ar putea „relansa un cerc vicios al terorismului”.

Gruparea jihadistă Statul Islamic a condamnat la rândul ei apariţia primului număr al revistei Charlie Hebdo de după atentatele de săptămâna trecută. Postul de radio al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a calificat miercuri ca fiind ”extrem de stupidă” publicarea de noi caricaturi cu profetul Mahomed. „Charlie Hebdo a publicat din nou caricaturi aducând atingere Profetului și acesta este un act extrem de stupid”, a afirmat postul de radio jihadist, Bayane.