Rectorul Universităţii Bucureşti: Dacă legea va permite rectorului să retragă titlurile de doctor, o vom face

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a declarat joi că va retrage titlurile academice obținute în mod fraudulos în cazul în care ordonanța care va fi emisă la începutul lunii februarie va permite rectorilor să ia o asemenea decizie.
Iulian Tudor
28 ian. 2016, 13:13
Rectorul Universităţii Bucureşti: Dacă legea va permite rectorului să retragă titlurile de doctor, o vom face

Așteptăm o OUG la începutul lunii februarie prin care universităților li se recunoaște acest drept de a retrage diplome, titluri și alte certificate universitare. (….) Universitatea și-a asumat în integralitate începând din 2012 când s-a evaluat teza de doctorat a domnului Ponta — tot ceea ce decurge din deciziile Comisiei de Etică, ce au probat plagiat. (…) În momentul în care această ordonanță va fi publicată în Monitorul Oficial, dacă ea va trebui să fie completată de o metodologie, vom aștepta și metodologia, dacă nu, vom face exact ce spune acea ordonanță. În cazul în care ordonanța permite rectorului să anuleze diploma de doctor și ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru„, a afirmat rectorul Universităţii Bucureşti.

El a admis însă că ordonanța ar putea să prevadă că titlurile de doctor vor fi retrase din momentul publicării actului normativ în Monitorul Oficial și nu retroactiv.

Rectorul Universității X poate să retragă titluri și în același timp și ordinul (n.r. de ministru), fiindcă titlul este dat printr-un ordin, din acel moment, rectorul poate să facă asta. Asta înseamnă că de fapt această ordonanță nu se aplică retroactiv, dar o altă posibilitate de a repara lucrurile atunci când îți dai seama că o diploma a fost obținută fraudulos nici nu există, pentru că atunci un jurist, care va insista că niciodată nu poți retrage un titlu care în mod fraudulos a fost obținut, va avea câștig de cauză și nicio diplomă obținută prin plagiat sau prin altă metodă oneroasă nu va putea fi retrasă. Este acceptabil așa ceva?„, a arătat Mircea Dumitru.

Pe 19 ianuarie, ministrul Educației, Adrian Curaj, anunța că universitățile vor fi singurele instituții abilitate să retragă titlurile de doctor, după ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.

El a explicat că universitățile vor putea retrage titlul de doctor sau vor putea anula diploma, indiferent de momentul și modalitatea în care acestea au fost atribuite.

Am făcut prima mișcare în sensul stabilirii cadrului legislativ și normativ privind doctoratul în România — o ordonanță pentru Legea 206/2004 privind etica în cercetare, dezvoltare și inovare. Am modificat două articole. Acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deținători de titlu de doctorat — am anulat acest articol. În al doilea articol, articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancțiunile, am scos două reglementări — una legată de retragerea titlului de doctor și cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. E foarte clar lămurit: nu sunt în atribuția Consiliului Național de Etică, vor fi cu siguranță în atribuția universităților și a CNATDCU„, a declarat Curaj, la Palatul Victoria.

El a precizat că pe tema doctoratelor vor mai fi modificări, urmând ca, după începerea activității parlamentare, Guvernul să dea o ordonanță de urgență referitor la acest subiect.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
Complet INTERZIS în România. Se schimbă iar legea: O nouă lovitură pe care o dăm
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Bilete gratuite de la TAROM! Cine sunt norocoșii care pot călători pe gratis!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Obiectele care alungă sporul din casă. Scapă de ele urgent, ca să nu ai ghinion!
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest
Capital.ro
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol imens
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'