Regia Naţională a Pădurilor are 2.800 de dosare de retrocedare în instanţă, cu 533.000 de hectare

La jumătatea anului, pe rolul instanțelor de judecată existau 2.800 de dosare de retrocedare de păduri în care Regia Națională a Pădurilor este parte, a anunţat miercuri Ciprian Pahonțu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.

13 iul. 2016, 13:38
Regia Naţională a Pădurilor are 2.800 de dosare de retrocedare în instanţă, cu 533.000 de hectare

„Problemele de retrocedare a pădurilor ne-au creat și ne creează, în continuare, foarte multe probleme. La sfârșitul semestrului I, la 30 iunie 2016, aveam pe rolul instanțelor de judecată 2.800 de dosare în care Regia Națională a Pădurilor este parte, dintre care 866 sunt strict dosare ce aveau ca obiect fond funciar. Suprafața cu care suntem în litigiu este de 533.000 de hectare’, a afirmat Ciprin Pahonțu, potrivit Agerpres.

Directorul general al Romsilva a menționat, totodată, că, la momentul actual, activitatea Regiei trece printr-un proces de transparentizare, urmărindu-se în același timp îmbunătățirea calității profesionale a angajaților.

„La preluarea acestui mandat am găsit o Regie cu o structură funcțională, chiar dacă, din punctul meu de vedere, are nevoie de aplicarea unor politici de modernizare. Și pentru că dispunem de o bază solidă, avem în vedere creșterea competitivității, competenței personalului Regiei, astfel încât să-i asigurăm o dezvoltare sustenabilă. Misiunea noastră principală se axează pe gestionarea durabilă a pădurilor, dar și pe asigurarea stabilității economico-financiare a Regiei Naționale a Pădurilor, iar pentru atingerea acestor ținte este nevoie de îmbunătățirea calității profesionale a angajaților. Activitatea Romsilva trece printr-un proces de transparentizare și deja am luat niște măsuri în acest sens. Pe site-ul Regiei am postat documentul privind indicatorii de performanță pe care trebuie să-i atingă directorul general. Este o premieră, nu cred că ați mai văzut până acum asemenea documente. Vrem ca Romsilva să beneficieze de o imagine corectă, prin măsurile pe care le vom lua”, a subliniat Pahonțu.

Conform sursei citate, pe primele cinci luni ale anului, execuția bugetară a Romsilva se încadrează în parametri aproape normali, iar veniturile și cheltuielile se situează la 84% din ținta stabilită pentru jumătatea acestui an.

În ceea ce privește problemele cu care se confruntă RNP-Romsilva, Pahonțu a amintit de lipsa unor politici de modernizare, diminuarea resursei forestiere, tăierile ilegale de pădure și lipsa cadastrului forestier.

„O primă problemă pe care am constatat-o la preluarea mandatului este lipsa unei politici de modernizare a Regiei. Avem o organizare de tip piramidal, inflexibilă, bazată pe foarte mult centralism. Avem o problemă cu incoerența legislativă, dublată de norme tehnice rigide, neadaptate situației actuale. De asemenea, avem în cadrul organizației servicii publice, funcții de autoritate publică, obligații ce nu sunt legate de pădure, toate amestecate la nivel organizațional. Avem probleme cu diminuarea resursei forestiere, ca urmare a retrocedărilor din fondul forestier administrat și o fragmentare majoră a suprafețelor administrate. Avem tăieri ilegale de arbori din fondul forestier încă la un nivel foarte ridicat, mult mai ridicat față de ce se întâmplă în pădurile europene. Avem un sistem informatic neperformant care, la această dată, nu poate livra informațiile necesare și care continuă să întrețină foarte multă birocrație. O altă problemă identificată este lipsa cadastrului pentru pădurile proprietate publică a statului și foarte important delimitările între proprietari. Avem o problemă, sesizată și de către presă, legată de neadaptarea managementului forestier în ariile naturale protejate”, a spus Ciprian Pahonțu.

RNP-Romsilva administrează, în prezent, 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat. Regia asigură servicii publice și administrează un milion de hectare de pădure privată. În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de angajați, instituția fiind al treilea cel mai mare angajator din România, după Poșta Română și CFR.

De asemenea, RNP-Romsilva deține în administrare 22 de parcuri naturale și naționale, o direcție pentru caii de rasă și o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaților Posada.

Ciprian Pahonțu a preluat funcția de director general al RNP — Romsilva în data de 7 iunie a acestui an, obținând cel mai mare punctaj, respectiv 78,91 puncte, în cadrul concursului organizat pentru ocuparea acestui post.

Pahonțu a deținut timp de aproape patru ani (iunie 2012 — martie 2016) funcția de consilier al directorului general al RNP-Romsilva, după ce, anterior, în perioada martie 2010 — iunie 2012, a ocupat poziția de director al Direcției Fond Forestier și Amenajarea Pădurilor în cadrul Romsilva.