Regizorul Claudiu Mitcu pregăteşte un documentar despre un iminent cutremur în România

Regizorul Claudiu Mitcu se află, în această perioadă, în pre-producţia unui nou documentar despre problematica unui iminent cutremur în România, cu consecinţe catastrofale, în special, în Bucureşti.

21 iul. 2017, 07:57
Regizorul Claudiu Mitcu pregăteşte un documentar despre un iminent cutremur în România

Regizorul Claudiu Mitcu lucrează împreună cu Ilinca Micu şi Ileana Bîrsan, cu care a realizat şi cel mai recent documentar, „Procesul” (2017), producţie care a avut premiera mondială, luna trecută, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Documentarul va încerca, pe de-o parte, conştientizarea pericolului real al unui astfel de dezastru, pentru unii bucureşteni o ameninţare abstractă, pentru alţii, însă, una terifiantă, pentru care deocamdată nu s-au găsit rezolvările adecvate şi eficiente. Pe de altă parte, documentarul va investiga, deopotrivă, demersurile autorităţilor responsabile pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporţii, pentru diminuarea numărului victimelor şi, nu în ultimul rând, pentru o eficientă intervenţie a instituţiilor implicate în situaţii de urgenţă.

Potrivit news.ro, reprezentanţii municipalităţii raportează că, în Bucureşti, există în acest moment 356 de clădiri încadrate în clasa I cu risc seismic (cele cu „bulina roşie”), din care 179 prezintă un real pericol public. Alte 307 sunt încadrate în clasa II cu risc seismic, iar 1591 sunt încadrate în categorii de urgenţă, însă nu şi într-o clasă de risc seismic corespunzătoare. În ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de cladiri din clasa I de risc seismic.

Claudiu Mitcu a realizat documentarele „Australia” (2009), „Circul vesel” (2010), „Noi doi” (2011), „Maria” (2013), „Reţeaua”(2015).

Documentarul va fi produs de compania Wearebasca.