Reguli insolite din sport. În fotbal e permis să marchezi cu mâna, voleiul se poate juca şi cu piciorul

Arbitrul este personajul cel mai detestat în sport, cel care strică micile plăceri şi marile bucurii şi împarte dreptatea după bunul plac, uneori cu rea intenţie, alteori din prea multă aroganţă, iar câteodată cu o mare doză de neştiinţă. Totuşi, omul în negru nu merită să fie supus oprobiului public dacă aplică următoarele reguli. Oricât de insolite ar părea, ele sunt cuprinse în regulamentul jocului.

11 oct. 2015, 13:20
Reguli insolite din sport. În fotbal e permis să marchezi cu mâna, voleiul se poate juca şi cu piciorul

1. Fotbal: Este permis să se înscrie un gol cu mâna

Condiţia este ca mingea să fie trimisă de portarul advers, din propriul careu de 16 metri. Asta înseamnă că balonul ar trebui să parcurgă aproape 100 de metri de la o poartă la alta, iar un portat capabil de o asemenea aruncare cu greu poate fi găsit, nici măcar Neuer nu e în stare de o asemenea grozăvie.

2. Tenis: Sportivul are dreptul să atingă mingea de două ori cu racheta, la aceeaşi lovitură

Condiţia ca acest lucru să fie regulamentar este ca a doua atingere să fie involuntară. Această situaţie este întâlnită de obicei când mingea este atinsă cu rama rachetei iar apoi sare în corzi, în încercarea jucătorului de a o controla cât mai bine. “Chiar dacă se aud două sunete distincte, dar mingea este jucată neintenţionat în acest mod, atunci nu se consideră punct pierdut”, scrie în regulamentul jocului de tenis.

3. Fotbal: se poate evita primirea unui gol prin aruncarea către minge a apărătoarelor tibiei, pentru devierea balonului

Imaginaţi-vă scena: în timp ce mingea se rostogoleşte către poarta goală, fundaşul central are un moment de inspiraţie şi într-un ultim efort reuşeşte să-şi smulgă apărătoarea din dreptul tibiei şi să o arunce spre minge, deviind-o astfel din drumul ei spre poartă. Este puţin probabil ca asta să se întâmple cu adevărat, dar dacă aşa ar sta lucrurile ar fi perfect legal. Arbitrul ar considera acest fapt ca fiind unul obişnuit de joc, pentru că apărătoarele tibiei sunt considerate în regulament ca fiind… prelungiri ale mâinii jucătorului. În consecinţă, dacă faza se petrece în careu, arbitrul dictează penalty. A priori, această regulă se aplică şi dacă jucătorul aruncă cu gheata.

4. Volei: Este permis ca mingea să fie jucată cu piciorul

De fapt, în volei poate fi folosită orice parte a corpului pentru a juca mingea, dar motivul pentru care-i vedem pe jucători că îşi folosesc braţele este pentru că este mult mai comod şi eficient să trimiţi astfel mingea peste fileu.

5. Hochei pe gheaţă: Bătăile între jucători sunt tolerate

Atenţie, nu este o regulă scrisă, dar a devenit obişnuinţă, mai ales în campionatul de hochei al Statelor Unite ale Americii. În NHL luptele fac parte din spectacol, iar arbitrul intervine de obicei atunci când unul dintre luptători este cu un genunchi pe gheaţă. Sau, după caz, ambii genunchi.

6. Fotbal: Un sportiv care tocmai a intrat în joc nu are dreptul să meargă să execute direct un corner sau să repună mingea de la margine

În schimb, are dreptul să execute o lovitură liberă. Regulamentul consideră că executarea unei lovituri de colţ sau a unui aut se fac din limitele exterioare ale terenului, iar sportivul nu este încă intrat în joc din punct de vedere tehnic, fiindcă nu a pus piciorul pe gazon.

7. Atletism: un sportiv este eliminat automat din concurs, după un singur start fals

Este ceea ce se cheamă “regula toleranţei zero”. Ai comis cea mai mică greşeală, mergi direct la vestiare. Regulamentele au tot evoluat din ce în ce mai drastic în atletism, iar dacă până în 2003 starturile false erau tolerate, iar cursele se tot reluau până când se reuşea un start colectiv bun, între 2003 şi 2009 era permis un singur start fals pe cursă. Sprinterul care făcea a doua greşeală era eliminat. După 2010 regulamentul a devenit mai drastic, iar starturile false nu au mai fost tolerate. I s-a întâmplat şi lui Usain Bolt, în 2011, când jamaicanul a fost astfel privat de un nou titlu mondial.