Republica Moldova cere ajutor internaţional în problema Transnistriei: Tirapolul are un comportament sfidător

Biroul pentru Reintegrare a apreciat, referitor la decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia, că actul este unul nul, având în vedere faptul că acesta a fost emis de către o autoritate neconstituţională în baza unui referendum desfăşurat în mod ilegal pe o parte din teritoriul Republicii Moldova.

09 sept. 2016, 06:45
Republica Moldova cere ajutor internaţional în problema Transnistriei: Tirapolul are un comportament sfidător

Biroul pentru Reintegrare îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire de faptul că actul în cauză subminează eforturile autorităţilor constituţionale şi ale partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul „5+2” menite să identifice o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană. Un atare comportament sfidător şi reprobabil merită să fie cu atât mai mult blamat în condiţiile relansării recente a negocierilor vizând reglementarea conflictului transnistrean şi necesităţii soluţionării problemelor stringente cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului„, se arată în reacția Biroului.

Citeşte şi Se dezintegrează Moldova? Liderul de la Tiraspol a semnat decretul de aderare a Transnistriei la Rusia

În acest context, autorităţile moldoveneşti se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei.

Amintim că, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

Preşedinţia română a precizat că astfel de acţiuni se înscriu într-o „retorică provocatoare”, în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din regiune şi se impune o „atitudine reţinută”.

Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii aşa-ziselor alegeri prezidenţiale programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor„, a declarat Mădălina Dobrovolschi.