Reţete tradiţionale: Cum se fac jumările şi untura de porc

Cel mai corect mod de topire al grăsimii este să aşezăm bucăţile de grăsime într-un vas emailat (cu emailul perfect), în care am pus în prealabil lapte (proporţia este de 1 l lapte la 10 kg de slănină) şi punem vasul pe foc.

14 dec. 2015, 08:13
Reţete tradiţionale: Cum se fac jumările şi untura de porc

REŢETE DE CRĂCIUN.Iată modul cel mai corect de topire al grăsimii:

Slănina curăţată de carne şi şoric se taie în patraţele egale de 2-3 cm lungime şi 1-2 cm lăţime. Este foarte important ca bucăţelele să fie egale în mărime deoarece bucăţelele mai mici se ard, scrie universulargesean.ro.

Laptele îl adăugăm pentru albirea unturii.

Slănina se topeşte la foc foarte mic şi uniform, amestecând continuu.
În momentul în care bucăţelele de slănină devin gălbui la uloare, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcorească.

Când untura devine călduţă o strecurăm, iar jumările le scoatem apăsându-le puţin în strecurătoare pentru eliminarea grăsimii. După ce unsoarea topită s-a aşezat, o trecem în vasul în care se va păstra având grijă ca drojdia să rămână în vasul iniţial.

Untura cu drojdie se foloseşte mai repede deoarece nu se păstrează aşa de bine ca untura curată. Bidonul cu untură îl lăsăm neacoperit până la răcirea completă a unturii.

Citeşte şi

Osânza se topeşte separat. De asemenea este necesar să topim cu totul separat grăsimea luată de pe intestine. Aceasta se lasă mai mult timp în apă, care se schimbă de mai multe ori şi numai după aceea se pune la topit când şi-a pierdut mirosul caracteristic. Înainte de luarea de pe foc a acestei grăsimi, se pune în vas o ceapă tăiată, care îi schimbă eventualul gust neplăcut.

Cum se elimină gustul rânced din untură

Gustul şi mirosul neplăcute ale unturii râncede se pot elimina foarte uşor. Punem untura la retopit, timp în care se freacă o lingură de făină într-o ceaşcă cu lapte (făina împiedică stropirea grăsimii). Când untura se înfierbântă introducem în ea bucaţele de pâine şi o ceapă curăţată. Când bucaţele de pâine încep să se rumenească, introducem încet făina frecată cu lapte. Bucăţelele de pâine rumenite le scoatem cu o strecurătoare, iar untura o luăm de pe foc – după ce cantitatea de lapte se evaporă, dar făina încă nu e prăjită. După răcire se strecoară untura printr-un tifon în vasul curat şi opărit.