Retragerea trupelor străine din Transnistria, pe masa Adunării Generale a ONU, în octombrie

Subiectul 'Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova' a fost inclus, la cererea Chișinăului, pe lista punctelor suplimentare de pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU și va fi examinat în octombrie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, în contextul unor informații apărute în presă conform cărora dezbaterea acestei teme ar fi fost amânată de către ONU, informează portalul IPN și Radio Chișinău.

15 sept. 2017, 19:13
Retragerea trupelor străine din Transnistria, pe masa Adunării Generale a ONU, în octombrie

‘Conform programului de lucru al Comitetului General, responsabil de aspectele procedurale ale întocmirii și completării agendei sesiunii Adunării Generale a ONU, punctul propus de Republica Moldova va fi examinat la una din ședințele care vor avea loc în luna octombrie 2017. Informațiile vehiculate în presă, inclusiv cea referitoare la ‘amânarea de către ONU a examinării punctului propus de Republica Moldova’ nu corespund realității’, se spune într-un comunicat de presă al MAEIE.

La 23 august, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a anunțat că autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul republicii pe agenda zilei a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Moscova a criticat dur inițiativa, iar ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguța, a fost convocat la MAE rus, unde inițiativa autorităților moldovene a fost calificată drept „provocatoare”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a precizat la acea dată că este vorba despre staționarea ilegală a Grupului operativ de trupe ruse (GOTR) — și nu a forțelor de pacificatori — pe teritoriul țării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituționale, neutralității permanente, suveranității și principiilor dreptului internațional.

Precizarea MAE a intervenit după ce președintele Igor Dodon a criticat demersul guvernului, confundând GOTR cu forța rusă de menținere a păcii din Transnistria, și a subliniat că actuala operațiune de menținere a păcii de pe Nistru trebuie să continue în formatul actual.