Rimaru de la R.A.C.L.A, prima reacţie după acuzaţiile de hărţuire: Contest cu tărie învinuirile. Nu sunt un pericol social

Mai multe femei îl acuză pe Călin Ionescu, cunoscut drept Rimaru, membrul trupei R.A.C.L.A, că le-a agresat sexual sau a devenit violent în momentul în care acestea i-au respins avansurile. Rapperul contestă orice acuzaţie care i se aduce.

18 oct. 2017, 14:47
Rimaru de la R.A.C.L.A, prima reacţie după acuzaţiile de hărţuire: Contest cu tărie învinuirile. Nu sunt un pericol social

Rimaru, pe numele său Călin Ionescu, membru al trupei R.A.C.L.A, este acuzat de mai multe femei că le-ar fi agresat sau hărţuit sexual.  Campania online #Metoo, prin care milioane de femei au povestit experiențele neplăcute pe care le-au avut de-a lungul anilor, în care au fost violate, agresate sau hărțuite sexual, le-a dat curaj să povestească momentele groaznice prin care au trecut.

După ce i s-au adus acuzaţii grave, rapperul a decis că este timpul să vorbească.

„Drept la replică

Pe această cale doresc să prezint familiei mele, prietenilor şi fanilor mei, angajatorului meu, precum şi tuturor persoanelor interesate, punctul meu de vedere faţă de acuzaţiile de aşa-zisă hărţuire sexuală care mi-au fost aduse recent prin intermediul mass media.

Cu surprindere am luat cunoştinţă despre faptul că anumite schimburi de mesaje private, realizate cu aproximativ 2 ani în urmă, au fost comunicate presei ca şi justificare pentru presupusele fapte de hărţuire sexuală.

Sunt cunoscut încă din anii 2000 ca şi artist de hip-hop/rap, opera mea adoptând un stil verbal direct şi, pe alocuri, licenţios. De altfel, acesta este genul muzical adoptat de mai mulţi colegi de breaslă.
Acest gen muzical mi-a definit cariera muzicală şi, în anumite privinţe, chiar şi viaţa.

Ca mulţi oameni, am avut interacţiuni mai puţin respectuoase cu semenii mei, interacţiuni de care nu sunt mândru. În măsura în care am jignit anumite persoane, regret acest fapt şi le cer scuze.

Însă, contest cu tărie orice acuzaţie de hărţuire sexuală sau orice altă acuzaţie similară. De altfel, consider că nici măcar persoanele care mă acuză nu au luat în serios pretinsul meu limbaj agresiv din urmă cu 2 ani. Mărturie în acest sens stă faptul că nu au acţionat din punct de vedere legal împotriva mea. Este evident că orice persoană care ar avea o temere legitimă că i s-ar putea aduce vătămări fizice s-ar adresa imediat autorităţilor competente. În realitate, după aproximativ 2 ani de la data aşa-ziselor mele fapte reprobabile, în deplină coincidenţă cu scandalul Harvey Weinstein din SUA, aceste persoane publică în presă corespondenţa privată pe care am purtat-o.

Profit de ocazie pentru a îmi exprima regretul faţă de atenţia nedorită adusă de această situaţie asupra colegilor şi a angajatorilor mei, aceştia neavând nicio vină sau legătură cu viaţa mea privată. Pentru a nu perpetua eventuale consecinţe negative asupra acestora, în cel mai scurt timp posibil voi lua o decizie, împreună cu angajatorul meu, în privinţa viitorului colaborării noastre.

În ultimele 24 de ore am fost supus unui val de reacţii negative, disproporţionate faţă de acuzaţiile care mi se aduc. Pe lângă injuriile care mi s-au adus, am primit şi ameninţări cu moartea. Pentru moment, înţeleg să nu fac publice aceste mesaje, de asemenea private. Însă, în măsura în care vor continua, voi fi nevoit să iniţiez demersurile legale necesare pentru a-mi proteja drepturile.

Consider că într-o societate matură putem cu toţii distinge între un limbaj injurios pe de o parte şi un veritabil pericol social, pe de altă parte. În ceea ce mă priveşte, consider că în niciun caz nu pot fi încadrat în cea din urmă categorie.

Al vostru, cu bune şi rele,
Călin”, a scris el pe contul personal de Facebook.

Rimaru, care a început să lucreze în advertising după ce s-a lăsat de muzică, a ajuns pe postul de Director Creativ la agențial Centrade Cheil. Aici, spun mai multe tinere, acesta se folosea de funcția sa pentru a le face avansuri pe Facebook, scrie Adevărul. Cele care au ieșit la o cafea cu el, pentru a discuta despre domeniul publicității, spun că Rimaru a încercat să le sărute cu forța și a devenit agresiv când ele s-au arătat oripilate de tentativele acestuia.

„In 2014 eram in anul I de facultate, cursanta a Scolii Centrade Cheil in seria a 17-a. Individul nu era unul din mentorii nostri, dar s-a bagat in seama pe Facebook. M-a intrebat cum mi se pare agentia si daca imi place la Centrade Cheil. Dupa ce i-am zis ca mi se pare interesant, m-a intrebat daca n-as vrea sa iesim la o cafea sa imi povesteasca mai multe despre creatie. Nu i-am mai raspuns. Timp de cateva zile mi-a trimis mesaje in care vorbea singur pe chat. La Noaptea Agentiilor, m-a tras de o mana de-o parte si m-a intrebat cum imi permit sa nu ii raspund pe Facebook. Dupa care a adunat toata flegma pe care a avut-o in el si m-a scuipat in fata de fata cu toata lumea, cu toti prietenii si colegii. Bineinteles ca s-a musamalizat totul si m-au rugat insistent de la HR sa nu mai povestesc. Ei bine, #metoo. Atasat conversatiile si mesajele la care s-a suparat foarte tare ca nu am raspuns”, a scris Maria Zvinca, una dintre tinere agresate.

Și fotografa Andreea Retinschi a povestit o experiență similară pe care a avut-o cu Rimaru, chiar în timpul Nopții Agențiilor, în urmă cu doi ani:

Noaptea agentiilor, 2015. Eram la Centrade cu cativa prieteni, ma ratacisem de ei si ii cautam pe terasa. Am simtit ca cineva ma strange foarte puternic de ceafa, m-am intors si il vad. Il stiam pentru ca imi tot scria sa ne vedem, si nu doar mie, dar la multe din fetele pe care le stiam. Ma gandesc ca nu si-a dat seama cat de tare m-a strans. Incepe sa vorbeasca si i se poticnesc cuvintele, e foarte beat. Ma intreaba repetat ce caut acolo, „Esti pe teritoriul meu, de ce ai venit aici, aici e teritoriul meu”. Ii spun ca e beat si ii spun sa ma lase in pace si imi varsa bautura lui in cap, apoi arunca cu paharul de plastic in capul meu in timp ce ma indepartez. In timp ce le povestesc pe hol prietenilor mei ce s-a intamplat, vine o fata care imi spune ca a auzit povestea, dar nu a auzit numele, dar banuieste ca este vorba despre el. Ii confirm si ma roaga sa fac o plangere pentru ca pe o prietena de a ei a scuipat-o in seara aceea. Iesim un pic pe terasa sa luam un pic de aer, vine direct la mine, e agresiv, imi vorbeste de la cativa centimetri de fata mea, pune mana pe mine. Baietii care sunt cu mine se pun intre noi si plecam de acolo. Caut pe cineva sa fac plangere. Asteptam o vreme lunga, dar nu vine nimeni, povestesc catorva oameni de acolo, primesc diverse „Ei, e beat, stii cum e”, „In rest e un tip okay” „Nu lasa asta sa iti strice seara”. Pana la urma am facut plangere la agentie si am fost asigurata ca va fi disciplinat si ca nu va mai exista o urmatoare abatere. Imi pare rau ca nu am scris atunci despre asta atunci, si poate din cauza asta au fost si alte fete in aceeasi situatie. M-a facut sa ma simt atat de mica si neputincioasa, si mi-a fost frica. Inca imi este, dar vad ca ne facem curaj.

O altă persoană povesteşte, printre alte exemple cotidiene, cum Rimaru a invitat-o la cafea, „insistând că nu are alte intenţii în afară de a o întâlni în persoană“, şi a sărutat-o cu forţa şi apoi nu a lăsat-o să plece, în timp ce această striga în mijlocul străzii să înceteze.

Citeşte şi: Reacţia angajatorului după ce Rimaru a fost acuzat de AGRESIUNE şi HĂRŢUIRE SEXUALĂ

Călin Ionescu este Group Creative Director la agenţia de Centrade-Cheil, iar CEO-ul agenţiei, Radu Florescu, a declarat, într-un interviu acordat IQads, că în agenţie comportamentul lui Rimaru a devenit cunoscut după ce a agresat o tânără, la Noaptea Agențiilor. Aceasta a făcut o plângere la departamentul de Resurse Umane, dar susține că gesturile și comportamentul lui Călin Ionescu au fost trecute cu vederea, iar ei i s-a spus să nu mai povestească întâmplarea.

„IQads: Ați avut parte de antecedente semnalate în ceea ce îl privește pe Călin Ionescu și comportamentul față de persoane de gen feminin active la un moment dat în agenție?

Radu Florescu: Am aflat despre comportamentul lui Călin la o petrecere găzduită de agenție a doua zi după ce incidentul a avut loc. Managementul a luat în discuție acest incident, am vorbit și cu Călin și apoi a fost sancționat în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Nu am mai primit nicio altă plângere, nicio altă sesizare cu privire la comportamentul lui în agenție sau în afara ei până să apară postarea de azi de pe Facebook.”

Directorul agenției nu precizează ce măsuri „în conformitate cu prevederile Codului Muncii” au fost luate.

Întrebat cum are de gând să gestioneze situația în condițiile de față, Radu Florescu susține că „acuzațiile recente, făcute de cei care l-au cunoscut pe Călin sau s-au confruntat cu comportamentul lui nepotrivit, vin ca o surpriză pentru mine” și că situația este „analizată intern” pentru a „decide ce măsuri de impun la nivel de management”.