Rinocerul de Sumatra: cel mai mic dintre rinoceri, foarte aproape de dispariţie

Rinocerul de Sumatra, Dicerorhinus sumatrensis, este cel mai mic dintre rinoceri și singura specie asiatică de rinocer cu două coarne, iar, în pofida eforturilor autorităților și organizațiilor pentru conservarea faunei, aceste animale se află în pericol critic de dispariție, conform World Wildlife Found.

24 mai 2017, 10:53
Rinocerul de Sumatra: cel mai mic dintre rinoceri, foarte aproape de dispariţie

În prezent, conform estimărilor, în mediul natural, reprezentat de pădurile tropicale și subtropicale din Sumatra, mai trăiesc între 220 și 275 de astfel de rinoceri.

Aceste animale care ajung să cântărească până la 1 tonă, au înălțimea între 100 și 150 de centimetri și lungimea între 2 și 4 metri, au corpul acoperit cu fire lungi de păr și sunt mai apropiate de rinocerii lânoși (animale dispărute în urmă cu 10 — 12 mii de ani) decât oricare altă specie de rinoceri din prezent. Puii de rinocer de Sumatra se nasc cu o pilozitate densă, de culoare maroniu-roșcată, dar la maturitate părul se rărește și se închide la culoare.

Rinocerii de Sumatra concurează cu cei de Java la titlul nedorit de cea mai amenințată cu dispariția specie de rinocer. Deși rinocerii de Sumatra sunt încă mai numeroși decât cei de Java, ei sunt mai expuși braconajului și astfel populația rămasă în habitatul natural poate practic dispărea în orice moment. Conform biologilor care se ocupă de protejarea acestor animale, populația de rinoceri de Sumatra nu este stabilă, iar în ultimii 15 ani doar două femele au fătat în captivitate.

Odinioară habitatul rinocerului de Sumatra se întindea de la poalele estice ale versanților himalayeni, în Buthan și în estul Indiei, prin Myanmar, Thailanda și probabil până în zone din Vietnam și China și în sud în peninsula Malay.

Principala amenințare pentru rinocerul de Sumatra, ca și pentru alte specii endemice acestei insule indoneziene, este legată de pierderea habitatului sălbatic în favoarea culturilor agricole. În Parcul Național Bukit Barisan Selatan trăiește cea mai numeroasă populație de rinoceri de Sumatra, însă chiar și acest mediu protejat pierde teren din cauza defrișărilor practicate de fermieri care se stabilesc în mod ilegal pe teritoriul rezervației și cultivă cafea și orez.

De asemenea, o altă amenințare pentru această specie este reprezentată de braconaj. Cornul de rinocer este foarte căutat în medicina tradițională asiatică. Creșterea cererii de corn de rinocer din țări precum Vietnam, unde se crede că acest corn poate vindeca diferite forme de cancer, a dus la intensificarea braconajului și a traficului ilegal.

Aceste animale sunt amenințate și de pierderea diversității genetice, odată cu scăderea dramatică a numărului de exemplare reproducătoare. În aceste condiții rinocerii de Sumatra sunt extrem de vulnerabili în fața dispariției și din alte cauze, precum catastrofele naturale și bolile.

Citeşte şi Leii sunt în pericol de dispariţie în Africa. În două decenii, numărul lor se va reduce la jumătate