RISE Project: Raportul secret al DGPI despre Dragnea şi Tel Drum arată încrengătura din spatele şefului PSD

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat o amplă investigaţie privind o anchetă DGIPI legată de afacerile lui Liviu Dragnea cu Tel Drum şi modul în care s-a muşamalizat aceasta afacere de către DGIPI, serviciul de informatii al Ministerului de Interne.

06 iul. 2017, 19:16
RISE Project: Raportul secret al DGPI despre Dragnea şi Tel Drum arată încrengătura din spatele şefului PSD

Jurnaliștii RISE Project au publicat un raport secret al serviciului de informații al MAI. În raport sunt prezentate mai multe fapte ilegale legate de firma Tel Drum, care ar fi controlată de Liviu Dragnea.

„Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman.” – Așa se numește documentul clasificat obținut de RISE, care descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea ar frauda fonduri europene și guvernamentale.

Raportul a fost întocmit în 2011. Ofițerii DGPI arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate. Iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive.

Citeşte şi:  ANAF în control la RISE Project după dezvăluirile despre Liviu Dragnea. Reacţia preşedintelui PSD. Ce spune ANAF

Potrivit RISE, documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. La vedere, însă, de corporația Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinerețe. Ei apar în acte.

Raportul prezintă și „organigrama” grupării. Sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci (foto dreapta), fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali.

DGPI a mai fost preocupat de banii care ajung la PSD, descoperind că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc toate tipurile de alegeri, locale, legislative, prezidențiale.

Au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Și, odată cu asta, ofițerii de informații au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, înstrăinate pe nimic în cercul Dragnea, generau evaziune fiscală. Valori reduse, deci taxe mici.

Jurnalistii au stat de vorba si cu un ofiter DGIPI care le-a confirmat informatiile.

„Ne-am cunoscut intr-un restaurant din Alexandria, aproape de ora inchiderii. ‘Stiti cat am scris noi aici, dar fara nici un efect?’ Vine o Cola rece si aflam restul abia dupa ce dispare chelnerul:

‘Mult. Nimic n-a ajuns dosar penal. Am arestat, practic, doar niste clanuri care n-au legatura cu Dragnea.’

E ofiter DGPI si a lucrat in 2011 la operatiunea care-l viza pe baronul rosu. E incordat fiindca ‘Dragnea are oameni peste tot, in toate institutiile, nimeni n-o sa va ajute cu date’.

La plecare, scaneaza strada cat isi aprinde o tigara:

‘Ma uit dupa colegii mei, sa n-aveti coada.’

Stabileste ca nu vorbim la telefon niciodata, ci doar fata-n fata. Exista insa un om de legatura prin care vom aranja intrevederile. Ora exacta va fi mereu mai tarziu, iar locatia reala intotdeauna alta decat cele comunicate la telefon.

‘Am stat ore intregi conectat la detectoare de minciuni, asa ne verificau, era procedura standard, dar s-a intensificat suspect dupa ce-am trimis note informative pe Dragnea si ai lui’, incepe el cand ne revedem in Zimnicea, intr-o camera cu geamuri largi, la cativa metri de malul Dunarii.

Operatiunea din 2011 e relevanta si acum: ‘Raportul asta ajuta sa intelegeti mai bine situatia de-aici.’ Il intrebam de oameni si firme. Stie tot cercul relational. ‘Asta e finul lui, asta e cumnatul, asta e cumatrul, asta e varul, astia au fost colegi de clasa.’

Ultima data, la marginea unei paduri din Teleorman, vorbim despre consecinte.

‘Daca ne faceam treaba toti, nu se ajungea la situatia de acum.’

A trimis raportul pe fluxul DGPI, in centrala, respectand procedurile de criptare. S-au ocupat expres de asta pentru ca, zice acum, au vrut sa lase urme. Documentul se afla de atunci in arhiva serviciului de informatii.

Apoi au inceput controalele interne, testele contra-informative si directivele permanente exclusiv pe operatiuni nationale coordonate de la Bucuresti. Nu mai aveau timp pentru actiunile locale. Se intamplase ceva la centrala, crede ofiterul”, scrie Rise Project.

Citeste articolul integral pe site-ul Rise Project.