Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, la ieşirea de la DNA: Mi-au pus deja de şapte ani sechestru pe tot

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, s-a prezentat vineri la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul în care este cercetat pentru evaziune fiscală. La ieşirea de la DNA, acesta a declarat că procurorii l-au anunţat că se face o expertiză în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi că de şapte ani are pus sechestru pe toată averea. 

30 sept. 2016, 08:29
Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, la ieşirea de la DNA: Mi-au pus deja de şapte ani sechestru pe tot

La intrarea în DNA, el a declarat că nu știe de ce a fost chemat.

Negoiță a părăsit sediul DNA după aproximativ 30 de minute, precizând că i-au fost comunicate obiectivele unei expertize.

„Nu am nimic de declarat. Discutăm de obiectivele unei expertize. Am fost anunţaţi că se va face o expertiză. Vom face şi noi una în paralel. În mod normal,  o expertiza stă la baza oricărei discuţii. Nu se va confirma bănuială procurorilor prin expertiză”, a spus Robert Negoiţă.

Primarul Sectorului 3 a precizat că în declaraţia lui de avere sunt trecute toate bunurile cu care a mai rămas, care sunt puse deja sub sechestru.

„M-aţi întrebat de avere. Mi-au pus deja de şapte ani sechestru pe tot, mi-au scos deja la licitaţie cea mai mare parte, le-au valorificat. Uitaţi-vă în declaraţia mea de avere. Încă ce n-au apucat să valorifice figurează în declaraţie, dar tot este sub sechestru”, a adăugat Negoiţă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat, miercuri dimineaţa, percheziţii la Rin Grand Hotel, hotel deţinut de Robert Negoiţă, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 5 milioane de euro.

În 14 aprilie, DNA a anunțat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de Robert Negoiță, primar al sectorului 3, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, cu privire la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

El este acuzat că, în perioada 2005 — 2009, prin folosirea resurselor societăților pe care le administra, a construit trei ansambluri rezidențiale compuse din imobile de locuit și locuri de parcare și a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfășurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea și neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.

Potrivit DNA, având în vedere că Robert Negoiță a luat măsuri active de comercializare a locuințelor construite în cele trei ansambluri rezidențiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfășurat-o este calificată ca una economică, pentru care exista obligația plătirii de TVA către buget.

„Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiță a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Robert Negoiță nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA. Astfel, deși imobilele ‘scriptic’ au fost edificate de persoana fizică Robert Negoiță, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidențiale aparținând uneia dintre societățile la care acesta era acționar”, au reținut anchetatorii.

Prin aceste activități, prejudiciul total adus bugetului de stat este, conform DNA, estimat la peste 77 milioane lei și reprezintă TVA de la care Robert Negoiță s-a sustras prin ascunderea activității economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 — 2009.