Români celebri care ne-au părăsit în 2015. Printre ei Mitzura Arghezi, Vadim Tudor şi George Motoi

Actori, politicieni, oameni de televiziune sau fosti sportivi ne-au părăsit în anul 2015.

31 dec. 2015, 12:59
Români celebri care ne-au părăsit în 2015. Printre ei Mitzura Arghezi, Vadim Tudor şi George Motoi

Iata care sunt cativa dintre cei care au plecat dintre noi in anul ce tocmai se incheie.

13 ianuarie – Valentin Nicolau

Proprietar al editurii Nemira si fost presedinte-director general al TVR, Nicolau a murit la varsta de 54 de ani. A fost totodata si dramaturg si a condus Televiziunea Romana intre anii 2002 si 2005.

19 ianuarie – Iustin Capra

Inginerul Iustin Capra, care a inventat rucsacul zburator in anul 1956, a murit la 81 de ani. Inventia sa a fost brevetata de americani cativa ani mai tarziu si folosita de cosmonauti. In cele din urma, in 2002, americanii au recunoscut oficial ca ideea a fost a romanului.

3 februarie – Nelu Nunweiller

Unul dintre cei mai mari fotbalisti romani, Nelu Nunweiller a murit la 79 de ani. Fostul fundas a jucat aproape 13 ani la Dinamo, intre anii 1956-1967 si 1970-1972, iar in perioada 1967-1970 a evoluat in Turcia, la Fenerbahce.

A bifat peste 250 de meciuri in tricoul „cainilor” si a castigat de cinci ori campionatul. De asemenea, si-a mai adaugat in palmares alte trei titluri cu Dinamo ca antrenor. La echipa nationala a avut 40 de selectii.

4 martie – George Motoi

Fostul actor si regizor a murit la varsta de 79 de ani. A jucat atat in piese de teatru, cat si in filme precum „Fratii Jderi”, „Misterele Bucurestilor”, „Colierul de turcoaze”, „Marele singuratic”, „Buzduganul cu trei peceti”, „Trandafirul galben” (1982) si „Masca de argint” (1985).

15 martie – Eusebiu Stefanescu

Actorul a murit la 70 de ani, dupa o lupta de circa doi ani cu cancerul. A fost atat actor de teatru si de film, cat si poet. Printre filmele in care a jucat se numara „Liceenii Rock’n’Roll”, „Figurantii”, „Colierul de turcoaze”, „Ringul” si „Triunghiul Morti”, iar teatru a jucat pe scenele Teatrului din Ploiesti, Teatrului Mic si Teatrului National din Bucuresti, in piese precum „Numele Trandafirului”, „Moartea unui comis voiajor”, „Vedere de pe pod” si „Taramul celalalt”.

26 martie – Ferenc Vasas

Fost profesor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii Bucuresti si fost jurnalist, Ferenc Vasas a murit la 73 de ani. A avut o cariera de peste 40 de ani in presa scrisa si in televiziune – Agerpres, Antena 1, B1 Tv si TVR.

1 aprilie – Nicolae Rainea

A fost considerat cel mai mare arbitru din istoria tarii, avand 267 de meciuri in prima divizie romaneasca. De asemenea, Rainea a arbitrat si 115 partide internationale, avand trei prezente la Cupa Mondiala si una la Campionatul European. A murit la 81 de ani.

20 iunie – Angelo Niculescu

Unul dintre cei mai mari antrenori din istoria echipei nationale de fotbal a Romaniei, Angelo Niculescu a murit la varsta de 93 de ani.

Angelo Niculescu este omul care a dus nationala Romaniei la Campionatul Mondial din 1970, in Mexic, o prima participare la un astfel de turneu dupa 32 de ani. In plus, el a dus Romania si in sferturile Euro 1972. A antrenat mai multi ani pe Dinamo, cu care a castigat doua campionate, dar si Steaua, Poli Timisoara, Sportul Studentesc si Universitatea Cluj.

18 iulie – Octavian Bot

Fost deputat liberal, Octavian Bot a murit la 64 de ani, suferind de mai multi ani de leucemie. A facut parte din patru legislaturi, intre 1992 si 2000 si intre 2008 si 2015. Bot reprezenta in Parlament judetul in care s-a nascut, Bihor.

14 septembrie – Corneliu Vadim Tudor

Fost presedinte al PRM, senator in patru mandate (1992-2008) si de cinci ori consecutiv candidat la alegerile prezidentiale din Romania, un record, Vadim Tudor a murit la varsta de 65 de ani.

In anul 2000, a reusit cea mai mare performanta politica, ajungand in turul al doilea al prezidentialelor, unde a fost invins de Ion Iliescu, obtinand putin peste 33 la suta din voturile exprimate.

6 octombrie – Paula Iacob

Celebra avocata a murit la varsta de 83 de ani, fiind absolventa a Facultatii de Drept din Bucuresti la 20 de ani. In perioada comunista, a colaborat cu fosta Securitate, fiind avocata lui Nicu Ceausescu la inceputul anilor ’90. Asemenea lui Vadim Tudor, a fost o aparatoare a drepturilor animalelelor.

14 octombrie – Florenta Mihai

Fosta legenda a tenisului romanesc a murit la 60 de ani. Florenta Mihai este prima reprezentanta a Romaniei care a disputat finala de la Roland Garros, in 1977. Ea a facut parte timp de sase sezoane din echipa de Fed Cup a Romaniei, dupa care a fost 14 ani capitan nejucator al echipei.

27 octombrie – Mitzura Arghezi

Fiica scriitorului Tudor Arghezi a murit la varsta de 90 de ani. Mitzura Arghezi a fost implicata in politica, ea fiind de doua ori deputat, in legislaturile 1996-2000 si 2000-2004, pe listele PRM, condus de Corneliu Vadim Tudor. De asemenea, a fost cunoscuta si ca actrita, jucand in peste 100 de piese de teatru si 18 filme.

12 noiembrie – Lucian Balan

Titular in finala Cupei Europene din 1986, castigata de Steaua, fostul mijlocas s-a sinucis la 56 de ani din cauza problemelor financiare si dupa ce isi pierduse mama.

Lucian Balan a evoluat pentru Steaua in perioada 1985 – 1989, participand la castigarea singurelor doua trofee europene din istoria fotbalului romanesc, dupa 7 ani petrecuti la FC Baia Mare. A plecat dupa ’89 peste hotare, jucand la Antwerp si Murcia, incheindu-si cariera tot in Ghencea, la inceputul anilor ’90. La echipa nationala a avut o selectie, in 1987.

Ulterior, s-a confruntat cu mari probleme financiare, multe fiind cauzate de viciile sale extrasportive. Ultimul angajament al sau a fost la centrul de juniori de la FCM Baia Mare, acolo de unde a fost dat afara anul trecut.

9 decembrie – Gheorghe Gruia

Supranumit „mana de aur a handbalului romanesc”, Gheorghe Gruia a murit la varsta de 75 de ani, in Mexic, tara in care se stabilise de mai bine de trei decenii. Este considerat unul dintre cei mai buni handbalisti din istorie.

Gruia a facut parte din generatia care a scris istorie in handbal, el castigand doua titluri mondiale cu nationala Romaniei, in 1964 si 1970. La nivel de club, a evoluat pentru Steaua, reusind sa castige Cupa Campionilor Europeni in 1968 si nu mai putin de opt titluri nationale. In anul 1992, Federatia Internationala de Handbal l-a numit „cel mai mare handbalist din istorie”.

Sursa: ziare.com