România ar putea rata CM de rugby din Japonia. Un tongolez naturalizat n-ar fi avut drept de joc

România riscă să rateze prezenţa la Cupa Mondială din Japonia după ce l-ar fi folosit pe Sione Faka'osilea, jucător din Tonga, naturalizat, care nu ar fi avut dreptul de a evolua, scrie ziarul spaniol As.

27 mart. 2018, 07:23
România ar putea rata CM de rugby din Japonia. Un tongolez naturalizat n-ar fi avut drept de joc

Sione Faka’osilea a jucat pentru reprezentativa de rugby în şapte din Tonga în competiţia Gold Coast 2012-2013 şi nu ar mai fi avut dreptul de a evolua pentru o altă echipă naţională. Jucătorul în vârstă de 31 de ani a debutat în naţionala României în martide 2017, într-o partidă cu Rusia, şi a evoluat de atunci în şase din opt meciuri din cadrul Rugby World Championship, în 2017 şi 2018.

SCANDAL internaţional după calificarea României la Cupa Mondială de rugby: Spania cere măsuri drastice

Dacă forurile internaţionalede rugby vor considera că Faka’osilea a fost folosit încălcând regulamentul de naturalizare al World Rugby, România va pierde calificarea la Cupa Mondială din Japonia, deoarece vor fi anulate victoriile obţinute cu sportivul din Tonga pe teren. În cazul unei soluţii împotriva „stejarilor”, Spania va obţine calificarea directă al Cupa Mondială din Japonia, iar Rusia va merge în competiţiile de recalificare pentru CM 2019.

Echipa naţională de rugby a României a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship. Ibericii consideră însă că victoria Belgiei în faţa Spaniei a fost facilitată de arbitrul Vlad Iordăchescu.

Altfel, membrii conducerii Rugby Europe au dezbătut „elmentele” legate de meciul Belgia – Spania şi au cerut detalii suplimentare în ceea ce priveşte această partidă, arbitrată de Vlad Iordăcehscu, care a dus la calificarea „stejarilor” la Cupa Mondială din 2019, informează FR Rugby.

„Membrii Board-ului Rugby Europe s-au reunit într-o conferinţa telefonică pentru a dezbate diferitele elemente legate de meciul Belgia – Spania, criteriu de calificare la Cupa Mondială 2019. Secretarul general al Rugby Europe a făcut o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat şi a prezentat rapoartele diferitelor persoane şi grupuri consultate. Membrii Board-ului au cerut, în unanimitate, să dispună de elemente suplimentare (îndeosebi cele transmise la World Rugby înainte de reuniune) înainte de a putea luă o decizie. O nouă reuniune a fost stabilită pentru joi, 29 martie”, arată Federaţia Română de Rugby, care citează un comunicat al forului europen.

Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) a cerut oficial rejucarea meciului cu Belgia. FER speră că World Rugby va permite rejucarea meciului, având în vedere că „imaginea rugbiului a fost afectată de acest meci”. FER notează că 19 decizii ale arbitrului au fost clar împotriva echipei Spaniei.