România exclusă de la Eurovision 2016, din cauza datoriilor postului public

România a fost exclusă de la Eurovision, motivul fiind datoriile acumulate în ultimii nouă ani la European Broadcasting Union (EBU) de către Televiziunea Publică.

22 apr. 2016, 09:04
România exclusă de la Eurovision 2016, din cauza datoriilor postului public

EBU a anunţat vineri că România nu va mai putea participa la concursul Eurovision 2016, din cauza datoriei de 16 milioane de franci elveţieni a TVR. De asemenea, postul public va pierde accesul la alte servicii ale membrilor EBU, inclusiv ştirile, dreptul de a difuza evenimente sportive, precum şi serviciile de tip juridic, tehnic, cercetare sau lobby.

Decizia survine în urma nerespectării termenului limită – 20 aprilie 2016 – până la care trebuia plătită suma.

„Este regretabil că am fost nevoiţi să luăm o astfel de decizie. Suntem dezamăgiţi că toate doate demersurile noastre către Guvernul român pentru a rezolva această problemă au rămas fără răspuns. Recent, EBU a fost informată de către Ministerul de Finanţe că TVR va intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar duce la o restructurare masivă a întregului post. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi de televiziune din 56 de ţări. Actualele datorii ale TVR pun în pericol stabilitatea financiară a Uniunii”, a declarat Ingrid Deltenre, director general al EBU.

EBU cere statului român să plătească datoria postului public care se acumulează încă din ianuarie 2007. Uniunea a mai precizat că în ultima scrisoare adresată ministrului de Finanţe Anca Dragu, a pretins ca 10 milioane de franci elveţieni din cele 16 să fie virate până la 20 aprilie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, EBU s-a văzut nevoită să retragă participarea României la concursul Eurovision 2015.

La ora 14:00, reprezentanţii TVR sunt invitaţi la Ministerul Finanţelor.

„Sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie. Garanţia înseamnă plată. Noi nu putem să ne jucăm cu o garanţie dacă nu ştim soluţia tehnică, legală pentru această plată. Nu o avem în acest moment şi nu cred că este posibilă de vreme ce nu am găsit-o”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Întrebat despre transmiterea altor competiţii internaţionale de TVR, Dan Suciu a răspuns că „Executivul nu are acest mandat să lucreze acum în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice de televiziune; ţine doar de autoritate. Noi ne-am arătat toată dispoziţia pentru a interveni în acest proces pe baza limitelor legale pe care le avem”.

„La fel de grav ca neparticiparea României la Eurovision este ceea ce se întâmplă acum în TVR. Nu mai există nici bani de benzină pentru maşini să meargă în ţară să filmeze pentru ştiri. S-a ajuns la fundul sacului. EBU începe demersurile de eliminare a TVR din organizaţie”, a declarat fostul director interimar al TVR, Irina Radu.

EUROVISION 2016. Ovidiu Anton, decizie RADICALĂ: „E unilateral şi îmi asum…”

La finalul săptămânii trecute, TVR anunţa că a fost somată verbal să plătească datoria acumulată.

„Reprezentanți ai European Broadcasting Union — cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume — au anunțat, deocamdată verbal, reprezentanții Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancțiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision și nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiție”, se arata într-un comunicat al TVR.

Postul public mai preciza că a fost achitată în termen taxa de participare.

„Tocmai pentru a ne asigura de participarea și transmiterea competiției, în 2016 — pentru prima dată după mulți ani — TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalții oficiali ai EBU au precizat că așteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanțe) pentru că este datoria fiecărei țări să își poziționeze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte și finanțări aduse la zi”, se mai arată în comunicat.

Concursul Eurovision se va desfășura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 și 14 mai.

România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.