România, Polonia şi Ungaria nu vor să mai fie ţările cu cel mai redus nivel de colectare a taxelor

Se știe că există o problemă cu colectarea taxelor când persoana numită să intensifice acest proces este concediată pentru fraudă. Dar acolo unde unii văd o problemă, alții identifică o oportunitate, iar guvernele din Europa de Est au identificat taxele neplătite ca fiind o metodă de a-și majora veniturile bugetare, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.

29 mart. 2016, 17:20
România, Polonia şi Ungaria nu vor să mai fie ţările cu cel mai redus nivel de colectare a taxelor

România, unde președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) Gelu Diaconu a fost demis luna trecută în urma acuzațiilor de fraudare a fondurile europene, are cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeană. Polonia și Ungaria nu stau cu mult mai bine. Eforturile celor trei țări de a reduce decalajul coincid cu relaxarea politicii fiscale.

”Există eforturi de majorare a veniturilor în regiune și vedem semnale pozitive. Dar majoritatea rezultatelor acestor eforturi este deja amanetată promisiunilor legate de cheltuieli”, a apreciat analistul Roxana Hulea, de la Societe Generale, Londra.

Potrivit Agerpres, frauda cu TVA în România a determinat măsuri punitive împotriva magazinelor unde se vând flori și a saloanelor de înfrumusețare.

La rândul ei, Polonia încearcă să rezolve problema transferului de prețuri în rândul subsidiarelor locale ale companiilor străine.

”Trebuie să îmbunătățim colectarea veniturilor din taxe în Polonia pentru a majora veniturile la buget. De aceea trebuie să rezolvăm direct problema prin intermediul legislației și a constrângerilor”, a afirmat luna trecută ministrul polonez de Finanțe, Pawel Szalamacha.

Eforturile își arată roadele: veniturile la buget au crescut în toate cele trei țări. Sprijinul este cu atât mai necesar cu cât guvernele implementează relaxarea politicilor fiscale, de la reduceri de taxe la majorarea alocațiilor pentru copii.

Deficitele bugetare în Polonia și România ar putea ajunge până la sfârșitul anului viitor la limita de de 3% din PIB, conform datelor Bloomberg. În România, colectarea taxelor va rămâne o prioritate, Guvernul estimând că țara nu va mai înregistra cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeană.

”În ciuda progreselor remarcabile realizate anul trecut de ANAF, România încă are un nivel foarte ridicat de evaziune fiscală pentru TVA. Când vor fi publicate datele pe 2015 de către Comisia Europeană, vom rămâne probabil pe același loc rușinos”, a afirmat, luna aceasta, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Gabriel Biriș.ta