România „zguduită” de peste O MIE de cutremure în 2013. Vezi câte seisme s-au produs în regiunea ta

România este o ţară în care activitatea seismică este destul de intensă. Potrivit specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pâmântului, în fiecare lună au loc între 15 şi 20 de cutremure. De departe, zona cu cea mai bogată activitate seismică este Vrancea, acolo unde numai de la începutul anului până în prezent s-au produs aproape 350 de cutremure.

07 nov. 2013, 10:06
România „zguduită” de peste O MIE de cutremure în 2013. Vezi câte seisme s-au produs în regiunea ta

Un studiu realizat de cercetătorii europeni, dat publictăţii în luna august 2013, confirmă faptul că România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic din Europa. Mai exact, ţara noastră se află în zona cu cel mai mare risc ca un cutremur să aibă loc în următorii 50 de ani, spun oamenii de ştiinţă care au luat parte la această cercetare.

CITEŞTE ŞI: Gheorghe Mărmureanu: La un cutremur de 6.5 Vrancea dansează

România are mai multe zone seismice, însă nu toate au o activitate intensă. Pe lângă cele deja cunoscute, Vrancea, Haţeg, Moldova sau Banat, există şi zone unde cutremurele apar sporadic, iar intensitatea lor este mică.

O statistică realizată de specialiştii de la INFP arată că, de la începutul anului până în prezent, s-au produs 1.114 cutremure, cele mai multe, cum era de aşteptat, în regiunea Vrancea, 349.

„În 2013, în Vrancea, la adâncime, s-au produs 193 de cutremure, cel mai mare seism, de 5,5, fiind înregistrat pe data de 6 octombrie. Tot în Vrancea în 2013, dar la suprafaţă, s-au produs 156 de cutremure, cel mai mare, de 3,2, fiind înregistrat pe 22 februarie”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET directorul ştiinţific al INFP Mircea Radulian.

„După Vrancea, cea mai „zguduită” regiune este Moldova, Galaţi, acolo unde de la începutul anului s-au produs 376 de cutremure, cele mai puternice cutremure, de 3,9, fiind înregistrate pe 29 septembrie, 30 septembrie şi 4 octombrie”, a mai precizat directorul ştiinţific de la INFP.

„Următoarea regiunea unde s-au înregistrat cele mai multe cutremure este Banatul. De la începutul anului, acolo s-au produs 108 cutremure, cel mai mare, de 2,8, fiind înregistrat la data de 26 martie 2013.

În zona Danubiană, care cuprinde regiunea Mehedinţi până la Târgu Jiu şi Hateg, s-au produs anul acesta 98 de cutremure, cel mai mare, de 4,6, fiind înregistrat la data de 8 septembrie.

În zona Făgăraş-Câmpulung s-au înregistrat 94 de cutremure, cel mai mare, cu magnitudinea de 4, fiind înregistrat pe data de 27 februarie.

În Crişana-Maramureş s-au înregistrat 41 de cutremure, cel mai mare, de 2,2 producându-se pe data de 9 octombrie.

În Marea Neagră s-au produs, în 2013, tot 41 de cutremure, cel mai mare, de 3,6, fiind înregistrat la 24 februarie.

În depresiunea Bârlad s-au produs de la începutul anului pâna acum 34 de cutremure, cel mai mare, de 3,7, fiind înregistrat pe 16 martie.

În Dobrogea de sud s-au produs 14 cutremure, cel mai mare, de 2,2, fiind înregistrat pe data de 2 martie”, a declarat Mircea Radulian. 

Directorul ştiinţific al INFP a mai precizat că într-o singură lună, în România, se produc în medie aproximativ 50 de cutremure, numai în zona Vrancea fiind înregistrate între 15 şi 20 de seisme.

CITEŞTE ŞI: HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti

Preşedintele onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Marmureanu, a declarat recent că un cutremur „foarte adânc” ar urma să se producă în regiunea Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei şi mai puţin Capitala. Însă tot el a precizat că un cutremur cu magnitudinea de cel mult 7 nu produce victime şi nici pagube materiale.

„Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puţin în ultimii cinci-şase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.