Românii îi lasă pe britanici fără GEMURI ieftine! Vezi ce fructe se scumpesc după BREXIT!

Preţul căpşunelor din Marea Britanie ar putea creşte cu mai mult de o treime dacă statul nu poate asigura accesul muncitorilor europeni după Brexit, avertizează fermierii, în contextul în care cei mai mulţi lucrători sezonieri vin din Polonia, Bulgaria şi România, potrivit The Guardian.

26 iun. 2017, 07:52
Românii îi lasă pe britanici fără GEMURI ieftine! Vezi ce fructe se scumpesc după BREXIT!

Producătorii au cerut guvernului să introducă un permis de muncă pentru lucrătorii sezonieri, pentru a se asigura că extinderea producţiei fructelor, precum căpşunele, în Marea Britanie nu este oprită.

Potrivit estimărilor din raportul autorităţii comerciale British Summer Fruits, dacă producătorii care au sedii în Marea Britanie sunt forţaţi să îşi mute operaţiunile către ţări din UE pentru a asigura accesul la muncă, preţul căpşunelor va înregistra o creştere între 2 şi 2,75 de lire per 400 de grame – o creştere de 37%.

Mai mult, dacă zmeura din Marea Britanie va fi înlocuită cu fructele importate, preţul va creşte cu 50%, între 2 şi 3 lire pe 200 de grame.

Citeşte şi Marea Britanie are FANTEZII despre negocierea Brexit-ului

Industria fructelor precum zmeură, căpşuni, mure şi afine valorează mai mult de 1,2 miliarde de lire.

Fermierii susţin că accesul muncitorilor din UE este vital pentru a susţine producţia, în condiţiile în care nouă din zece lucrători sezonieri care activează în sectorul fructelor de pădure şi căpşunelor vin din Uniunea Europeană, în special din Polonia, Bulgaria şi România.

Cererea de personal este aşteptată să crească la aproape 31.000 de oameni până în 2020, dacă producţia va continua să crească în acelaşi ritm.