Rusia ameninţă SUA şi Canada cu represalii

Rusia a promis joi că va răspunde la noile sancţiuni ale Statelor Unite şi Canadei, dar a subliniat că nu va publica numele celor plasaţi pe lista ei neagră, informează agenţia Xinhua.

08 mai 2014, 22:02
Rusia ameninţă SUA şi Canada cu represalii

‘Desigur că nu vom lăsa astfel de acţiuni neprietenoase fără răspuns’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Aleksandr Lukaşevici reporterilor. ‘Sancţiunile nu sunt metoda noastră, dar acţiunile ostile ne forţează să dăm o ripostă’.

Numele noilor persoane pe lista Moscovei nu vor fi făcute publice, dar ele vor afla despre aceasta atunci când vor aplica pentru o viză, a precizat el .

‘Noi nu alergăm după cantitate şi nici nu facem spectacol, spre deosebire de americani şi canadieni’, a notat Lukaşevici citat de agenţia de presă Interfax.

Washingtonul a interzis intrarea în Statele Unite mai multor politicieni ruşi şi lideri de afaceri de la mijlocul lunii martie, în primul val de sancţiuni împotriva anexării Crimeii de către Moscova, urmat de Uniunea Europeană şi Japonia.

La 28 aprilie, Washingtonul a adoptat noi sancţiuni împotriva a şapte oficiali ruşi şi 17 companii pe fondul tensiunilor în creştere în Ucraina.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că cel mai recent pachet de sancţiuni americane ar putea afecta negativ industria high-tech din Rusia.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a retrogradat nota pe termen lung a Rusiei, precum şi ratingurile unui număr de companii din Rusia, pe fondul valului de sancţiuni impuse de Occident împotriva Moscovei, aminteşte Xinhua, citată de AGERPRES.