Scandal într-o biserică din Botoşani. Mitropolia ar fi instalat cu bodyguarzii şi jandarmii un alt paroh

Un puternic scandal a avut loc, duminică dimineață, în Biserica "Schimbarea la Față a Domnului" din localitatea Schit Orășeni din comuna Cristești-județul Botoșani.

RomaniaTV.net
12 nov. 2017, 12:47
Scandal într-o biserică din Botoşani. Mitropolia ar fi instalat cu bodyguarzii şi jandarmii un alt paroh

Scandalul s-a declanșat în momentul în care reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au ajuns la biserică pentru a-l investi pe noul preot paroh, după ce preotul satului a fost caterisit.

Reprezentanții Mitropoliei, însoțiți de jandarmi și polițiști, au întâmpinat rezistență din partea preotului exclus din biserică, dar și din partea sătenilor, care îl susțin.

Martorii susțin că a urmat un șir de agresiuni și că preotul Ioan Ungureanu, cel care a primit interdicția de a mai sluji, a fost lovit de reprezentanții Mitropoliei.

„La 6.00 dimineață, părintele a venit la slujbă. S-a întâlnit cu femeia care vinde lumânări, cu dascălul, au intrat în biserică, s-au închinat și s-a pregătit pentru Sfânta Liturghie. Au început ceasurile, a început rugăciunea și au auzit portiere de mașini. Părintele, când a auzit, a ieșit la ușă. A închis prima ușă. Ei au venit cu ranga, cu topoarele să zboare ușa bisericii care este monument istoric. Au venit să instaleze un alt preot. Părintele s-a așezat în ușa bisericii și, văzând că nu pot să spargă, l-au luat pe părinte de gât și l-au trântit jos, l-au bătut cu picioarele și i-au luat camera”, a povestit Violeta Ungureanu, soția preotului caterisit.

„Eu, când am venit aici, am găsit ușa spartă, alt preot înăuntru, bodyguarzi, jandarmi care bruscau oamenii din sat. Preotul a fost strâns de gât, târât pe jos. Sunt martori care pot confirma treaba asta”, susține un localnic.

Preotul nou a fost fugărit de localnici, iar cel caterisit a oficiat slujba religioasă de duminică.

Ioan Ungureanu a fost dat afară din biserică pentru că a refuzat să îl mai pomenească în biserică, la slujbe, pe mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan.

Preotul Ioan Ungureanu de la biserica de lemn din localitatea Schit Orășeni, comuna Cristești, a fost sancționat de Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor după ce a fost acuzat de: schismă, neascultarea față de fețele bisericești, de contrazicerea publică a poziției bisericii, de insultă, calomnie, defăimare și clevetirea în public, dar și de instigare la atitudini și fapte negative și de săvârșirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale.