SCANDALOS. Românii, daţi jos din autobuz la Paris de şoferi xenofobi. „Români jegoşi, sunteţi ca nişte câini!”

Xenofobia francezilor atunci când vine vorba de români atinge noi cote. Un tânăr de etnie romă care trăieşte la Paris de aproximativ 10 ani şi care lucrează pentru o asociaţie din capitala Franţei a depus plângere contra companiei publice de transport, după ce nu i s-a permis accesul într-un autobuz, cu toate că avea asupra sa un titlu de călătorie valabil.

RomaniaTV.net
25 mart. 2014, 19:23
SCANDALOS. Românii, daţi jos din autobuz la Paris de şoferi xenofobi. „Români jegoşi, sunteţi ca nişte câini!”

Cosmin are 23 de ani, lucrează pentru asociaţia „Les Enfants du Canal” din Paris şi a locuit într-o mahala din Champs-sur-Marne, iar cazul său a ajuns în atenţia presei din Hexagon.

El a povestit că a depus plângere după ce, pe 28 februarie, un şofer de autobuz nu i-a permis să urce în mijlocul de transport în comun, cu toate că avea bilet valabil.

Tânărul era împreună cu alţi doi români şi a aşteptat în staţie ca şoferul să deschidă uşa autobuzului, însă acest lucru nu s-a întâmplat decât atunci când în staţie au venit şi alţi călători. Când au vrut să urce în autobuz, şoferul a avut, însă, o reacţie scandaloasă.

Citeşte şi Familii de ROMI din România agresate cu ACID la Paris

„Când am vrut să urc, şoferul mi-a spus exact aşa: «Românii merg pe jos, nu au voie în autobuz. Nu mă interesează nici dacă ai două abonamente. Tu nu urci în autobuzul meu»”, a povestit Cosmin.

Tânărul a încercat să-i explice bărbatului că autobuzul este un mijloc de transport public, care poate fi utilizat de oricine are un titlu de călătorie valabil, însă francezul a fost neînduplecat şi i-a jignit din nou pe cei trei români: „Autobuzul nu este public, nu este pentru voi, români jegoşi. Nu suport nici să vă văd, iar eu iau pe cine vreau în autobuzul meu. Români jegoşi, sunteţi ca nişte câini”.

După incident, Cosmin i-a consultat pe cei de la asociaţia pentru care lucrează, iar aceştia l-au sfătuit să ia atitudine. Un apel către persoane care s-au confruntat cu situaţii similare a fost difuzat în gara RER din Noisy-Champs şi astfel au ieşit la iveală mai multe cazuri de comportament rasist şi xenofob, iar compania de transport public şi-a cerut scuze pentru inconveniente şi a făcut un apel la angajaţii săi să lase deoparte prejudecăţile atunci când sunt la serviciu.