SCHIMBĂRI în 2018. Iată ce modificări aduce Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) lansează o primă etapă a procesului de consultare publică privind planurile-cadru pentru învăţământul liceal, filiera teoretica, prin prezentarea a trei variante.

29 dec. 2017, 21:43
SCHIMBĂRI în 2018. Iată ce modificări aduce Ministerul Educaţiei

Variantele de proiect urmăresc eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în actualele planuri-cadru şi dezvoltarea unor oferte educaţionale care să corespundă aşteptărilor elevilor ce au optat pentru un anumit profil/specializare, potrivit unui comunicat MEN transmis AGERPRES.

„Principiul de bază a fost acela de a asigura un trunchi comun (TC) până în clasa a X-a, care să permită tuturor elevilor ce vor finaliza învăţământul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie. Fiecare variantă are o raportare specifică la rolul curriculumului diferenţiat (CD) şi al curriculumului la decizia şcolii (CDS), situaţie reflectată şi de ponderile orare diferite, alocate acestora”, se arată în comunicatul citat.

MEN mai arată că toate cele trei variante supuse consultării au fost construite pornind de la competenţele ce urmează a fi dobândite de elevi la finalul claselor a X-a şi a XII-a, aşa cum sunt definite de profilul absolventului.

Toţi cei interesaţi – cadre didactice, specialişti în curriculum, elevi, părinţi – sunt invitaţi să participe şi să-şi exprime punctele de vedere, sugestiile şi propunerile pe adresa de e-mail [email protected], până la 26 ianuarie 2018, inclusiv.

De asemenea, o formulă de colectare a feedback-ului va fi publicarea unui chestionar online, instrument disponibil în perioada imediat următoare, adaugă MEN.

Consultarea publică va include şi întâlniri cu elevi, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai societăţii civile, organizate la nivel regional/judeţean.

Adoptarea noilor planuri de învăţământ va permite demararea procesului de elaborare a unor noi programe şcolare pentru liceu şi implementarea, în premieră, a unui model unitar de proiectare bazat pe competenţe la nivelul învăţământului primar, gimnazial şi liceal, conchide MEN.

Citeşte şi Selecţie pentru înfiinţarea a 60 de Centre de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei dotate cu calculatoare performante