SCHIMBĂRI pentru români, de la 1 mai: Creşte salariul minim, se măresc amenzile şi se ieftinesc utilităţile

1 mai vine şi cu un salariu minim brut pe economie majorat la 1.250 lei, creştere care implică însă şi contribuţii de sănătate mai mari, plătite atât de angajatori, cât şi de către angajaţi, şi, în plus, cresc şi amenzile pentru şoferi, având în vedere că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim. În schimb, gazele se ieftinesc.

30 apr. 2016, 12:33
SCHIMBĂRI pentru români, de la 1 mai: Creşte salariul minim, se măresc amenzile şi se ieftinesc utilităţile

De la 1 mai, intră în vigoare o serie de noi reglementări prin care creşte salariul minim pe economie cu 140 de lei, ceea ce înseamnă şi amenzi rutiere majorate cu circa 20%, în schimb scade preţul gazelor şi pentru populaţie şi pentru industrie, ceea ce va duce la ieftiniri treptate ale alimentelor, după cum au anunţat producătorii. Tot de la 1 mai, agricultorii sunt obligaţi să-şi înregistreze terenurile deţinute şi destinaţia acestora, iar firmele de comerţ exterior vor funcţiona după reguli noi, potrivit News.ro.

CREŞTE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE

Potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 1.250 lei, începând cu 1 mai 2016. Asta înseamnă o creştere de 140 de lei a salariului primit „în mână”, de la 785 de lei, la 925 de lei pe lună.

Puţin peste 1,1 milioane de români sunt vizaţi de această măsură, dintre care circa 39.000 lucrează în sectorul bugetar. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună, reprezentând 7,411 lei/oră.

Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.

În şase ani, salariul minim pe economie în România s-a dublat. A ajuns de la 600 de lei la 1.250 de lei, ceea ce înseamnă, mai exact, o creştere cu 108,3 %. Cu toate acestea, România rămâne în topul ţărilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană.

Cu aproximativ 277 de euro, nivelul acestuia este mai mare doar decât cel din Bulgaria, însă sub cel din fostele state comuniste.

La polul opus, cel mai mare salariu minim brut pe economie este în Luxemburg, cu 1.923 euro/lună, un salariu de şapte ori peste cel pe care îl vor primi românii de mâine. Urmează Belgia, Olanda, Germania, Irlanda, ţări în care salariul minim este în jur de 1.500 de euro pe lună.

MAI MULŢI BANI PENTRU ZILIERI

Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, deşi suma plătită zilierilor se stabileşte prin negociere între părţi, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de acestea nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Altfel spus, de la 1 mai 2016, zilierii nu pot fi plătiţi pe oră cu mai puţin de 7,41 lei, faţă de 6,22 lei – valoarea minimă acordată până astăzi.

CASS DATORAT MAI MARE

Majorarea salariului atrage însă cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plăti salariaţilor o remuneraţie netă mai mare, dar şi mai mulţi bani pentru taxele si contribuţiile obligatorii aferente salariului. De semenea, creşc şi contribuţiile plătite de către angajaţi.

Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) cresc de la 57,7 lei/lună la 68,7 lei/lună – 5,5% din salariul minim pe economie. Astfel, pentru anul 2016, CASS va fi de 781 de lei, adică 231 de lei pentru perioada ianuarie-aprilie, la care se adaugă 550 de lei datoraţi pentru perioada mai-decembrie.

Aceste sume sunt datorate pentru veniturile din investiţii – dobânzi, dividende sau cedarea folosinţei bunurilor (chirii) – obţinute de cei care nu realizează niciun alt venit. De asemenea, CASS aplicat la nivelul salariului minim este datorat şi de cei fără niciun venit, dar care vor să fie asiguraţi în sistemul naţional de sănătate.

Astfel, costul total suportat de angajator creşte cu 43 de lei, iar cheltuielile angajatului se majorează şi ele cu 39 de lei.

CRESC AMENZILE PENTRU ŞOFERI

Amenzile de circulaţie se calculează în puncte, iar un punct reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Cum acesta va creşte, de duminică, înseamnă că şi şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar dacă încalcă regulile de circulaţie rutieră.

Mai exact câte 125 lei pentru fiecare punct încasat. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile încep de la 250 de lei şi pot ajunge la 2.500 de lei.

Potrivit Codului Rutier, în total patru clase de contravenţii, fiecare amendată gradual, în funcţie de cât de serioasă este fapta.

Mai exact, dacă încalcă regulile de circulaţie cuprinse de clasa I, şoferul este penalizat cu 2 sau 3 puncte-amendă, la clasa a II –a, penalizarea este de 4 sau 5 puncte, la clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă, iar la clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă.

De exemplu, lipsa centurii de sigurantă va fi pedepsită cu o amendă de 250 sau 375 de lei. Aceeaşi sanctiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprirea neregulamentară sau circulaţia pe „interzis”.

Cu amenzi de 500 sau 625 lei vor fi sancţionate, printre altele, staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h sau intrarea într-o intersecţie blocată.

SE IEFTINESC GAZELE

Facturile populaţiei pentru gazele naturale vor scădea cu până la 3% de la 1 mai, ca urmare a scăderii tarifelor de distribuţie a gazelor naturale cu 6%, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va propune liberalizarea completă a pieţei gazelor naturale pentru consumatorii casnici, măsură care ar anula creşterea preţurilor programată pentru jumătatea acestui an, a declarat pentru News.ro, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

În prezent, populaţia consumă exclusiv gaze naturale din producţia internă, iar preţul este fixat de către ANRE la 60 lei/Mwh. Consumul naţional este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum.

Potrivit calendarului actual de liberalizare, preţul plătit de populaţie pentru gazele naturale din producţia internă urmează să se majoreze cu 10%, de la 60 lei/Mwh, în prezent, până la 66 lei/Mwh, de la 1 iulie. Calendarul prevede noi majorări ale preţului în anii următori.

Însă preţul din piaţa liberă, din care se aprovizionează companiile, ar putea să scadă sub acest nivel până la jumătatea anului, ceea ce ar face inutilă menţinerea unor preţuri reglementate pentru populaţie, argumentează susţinătorii liberalizării.

Totuşi, alţi experţi în energie se opun liberalizării timpurii, pe motiv că preţurile gazelor ar putea să crească din nou, iar consumatorii casnici din România ar rămâne fără nicio protecţie în cazul în care piaţa gazelor naturale ar fi complet liberalizată.

NOI REGLEMENTĂRI VAMALE

Firmele care fac comerţ extracomunitar şi sunt autorizate de Vamă vor beneficia de la 1 mai de scutirea sau reducerea garanţiilor vamale dacă lucrează cu regimuri suspensive, potrivit noului Cod Vamal comunitar, iar în România garanţiile vor fi solicitate doar pentru taxele vamale, nu şi pentru accize şi TVA, în urma deciziei Finanţelor cu Direcţia Generală a Vămilor.

Regimurile vamale suspensive sunt operaţiuni cu titlu temporar, care au ca efect suspendarea plăţii taxelor vamale. În prezent, în România există doar 80 de operatori economici autorizaţi, importatori şi exportatori.

Operatorii din afara UE nestabiliţi nu vor mai putea realiza operaţiuni de export. În ceea ce priveşte redevenţele şi drepturile de licenţă, acestea vor trebui să fie incluse mai des în valoarea în vamă.

De asemenea, începând cu 1 mai, principalele formalităţi vamale vor fi simplificate în contextul intrării în vigoare, începând cu această dată, a mai multor reglementări comunitare, care integrează procedurile vamale comune statelor membre UE.

FERMIERII TREBUIE SĂ DECLARE TERENURILE DEŢINUTE

Proprietarii de terenuri agricole trebuie să şi le treacă în registru, în perioada 1-31 mai, precizând destinaţia utilizării, suprafaţa cultivată şi numărul pomilo, potrivit ultimelor reglementări privind Registrul Agricol (normele de aplicare a Ordonanţei 28/2008)

Agricultorii care nu-şi înregistrează terenurile deţinute şi destinaţia acestora riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. „Organizată la nivelul fiecărei localităţi, activitatea de completare este coordonată de secretarul localităţii”, precizează normele.

CONVORBIRI TELEFONICE MAI IEFTINE ÎN STRĂINĂTATE

Tarifele pentru convorbirile telefonice în roaming vor scădea de sâmbătă, 30 aprilie, la niveluri apropiate costurilor aplicate local, la care operatorii pot adăuga anumite taxe suplimentare maximale, odată cu intrarea în vigoare a ultimei etape de preţuri reglementate de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming, la jumătatea anului viitor.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.

În ceea ce priveşte modul de aplicare a taxelor suplimentare pentru serviciile de roaming, autoritatea de reglementare oferă un exemplu de calcul: dacă un utilizator român beneficiază în ţară de un abonament ce include 200 minute în reţea + 100 minute naţionale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil, după consumarea acestora plăteşte 0,16 euro/minut (fără TVA, în reţea/ în afara reţelei), 0,05 euro/SMS (fără TVA, în reţea/ în afara reţelei), respectiv 0,16 euro/MB.

Eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene va avea loc la 15 iunie 2017.