Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat. Anunțul Băncii Naționale

Un număr considerabil de bancnote vechi, emise începând din 1970, continuă să fie deținute de cetățeni, deși nu mai sunt în circulație sau nu au fost înlocuite cu bancnote noi. Această situație are implicații economice importante, mai ales pentru guvern.
Filip Stan
10 mai 2025, 17:20
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat. Anunțul Băncii Naționale

Potrivit unui anunț recent al Băncii Naționale a Elveției (BNS), valoarea totală a bancnotelor expirate, care nu au fost returnate în circuitul oficial, ajunge la 890,6 milioane de franci elvețieni, adică aproximativ 951 milioane de euro.

Aceste bancnote fac parte în mare măsură din seria a șasea, emisă între 1976 și 2000. Deși tipărirea bancnotelor s-a încheiat cu 25 de ani în urmă, multe dintre ele nu au fost schimbate sau returnate, fiind un avantaj direct pentru statul elvețian.

Potrivit legislației elvețiene, suma nerevendicată este împărțită între diverse entități. Aproape 53% din această sumă va fi distribuită către cantoane, 27% va ajunge la bugetul federal, iar 20% va fi direcționată către un fond destinat acoperirii pagubelor provocate de dezastre naturale. Această distribuire reflectă structura federală a Elveției și este reglementată prin lege.

„Astfel, la un sfert de secol după ce Banca Naţională a Elveţiei nu a mai tipărit cea de a şase serie de bancnote, care a circulat legal între 1976 şi 2000, valoarea bancnotelor vechi care nu au fost schimbate cu unele noi se ridică la 890,6 milioane franci (951 de milioane de euro), sumă care va fi distribuită cantoanelor şi guvernului federal”, a precizat Banca Națională a Elveției (BNS), transmite Bloomberg.

Vezi și O mare bancă din România nu mai acceptă aceste bancnote. Restricţia vizează toate sucursalele din ţară

Banca Națională a Elveției a anunțat că, la 25 de ani după încetarea emiterii seriei a șasea, valoarea bancnotelor care nu au fost schimbate se ridică la suma de 890,6 milioane franci (aproape 1 miliard de euro), bani care vor fi împărțiți între cantoane și guvernul federal.

De pildă, cantonul Uri va beneficia semnificativ de pe urma acestei distribuiri. Autoritățile locale au anunțat că vor folosi fondurile pentru a compensa veniturile mai scăzute generate de centralele electrice deținute de stat. Se estimează că o mare parte din această sumă provine de la bancnotele de 1.000 de franci, unele dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulație.

Deși Banca Națională a Elveției nu a oferit detalii exacte cu privire la denominațiile bancnotelor rămase, se presupune că majoritatea provine de la bancnotele de 1.000 de franci, care sunt extrem de valoroase. Aceste bancnote ar putea fi păstrate în siguranță în cutii de valori, seifuri personale sau chiar ascunse prin locuințe.

Pentru a acoperi eventualele cereri de schimb în viitor, Banca Națională a Elveției a rezervat aproximativ 10% din valoarea totală, echivalentul a 99 de milioane de franci. Aceasta va asigura posibilitatea de a înlocui bancnotele vechi cu unele noi, în cazul în care vor fi prezentate pentru schimb mai târziu.

Citește și Bancnota pe care trebuie să o păstrezi în casă. Anunț pentru persoanele cu bani în numerar

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”