ŞCOALA DE VARĂ. Un senator PNL propune ca elevii să meargă la cursuri şi în vacanţă

Mai mulţi senatori şi deputaţi au depus un proiect de lege în care propun ca elevii să poată merge la şcoală şi pe timpul vacanţei de vară. Proiectul va intra în discuţie în noua sesiune parlamentară care începe în februarie.

14 ian. 2016, 09:20
ŞCOALA DE VARĂ. Un senator PNL propune ca elevii să meargă la cursuri şi în vacanţă

Iniţiatorul proiectului, prin care se prevede ca elevii şi copiii de grădiniţă să aibă posibilitatea de a merge la şcoală în timpul vacanţei de vară, este senatorul PNL Cristian Mihai Dănuţ.

Proiectul de lege propune modificarea Legii Educaţiei Naţionale astfel:

1. Programul şcolar cuprinde, pe lânga programul obligatoriu, un program facultativ organizat în perioada vacanţei de vară, constând în activităţi instructiv-recreative, numit „Şcoala de vară”. Activitatea „Şcolii de vară” va fi reglementată prin Ordin al Ministrului Educaţiei.

2. Programul grădiniţelor va cuprinde un program de bază, în timpul anului şcolar, şi un program special, cu plata, în timpul anului şcolar, şi un program special, cu plata, în timpul vacanţelor şcolare, necesar pentru a permite supravegherea şi instruirea copiilor ai căror părinţi doresc aceasta. Programul grădiniţelor va fi reglementat prin Ordin al Ministrului Educaţiei.

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege, se precizează că Şcoala de vară reprezintă o alternativă pentru părinţii care nu au cum să îşi supravegheze copiii pe timpul vacanţei.

„Comparând această vacanţă a copiilor cu concediile de numai 3-4 săptămâni ale majorităţii părinţilor, se constată că o lungă perioadă de timp, elevii şi preşcolarii nu pot beneficia de supraveghere şi educaţie din partea părinţilor sau în instituţii specializate. În acestă perioadă, şcolarii rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi anturajelor periculoase ale străzii, consumului de alcool sau de droguri, iar preşcolarii ai căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici, pot rămane nesupravegheaţi”, se explică în expunerea de motive.

Aceste programe vor fi cu plată, „în scopul supravegherii şi instruirii copiilor în activităţi opţionale şi recreative, ai căror părinti doresc aceasta, fiind implicaţi în câmpul muncii şi neavând o soluţie alternativă de supraveghere a copiilor în timpul vacanţei şi fără costuri exagerate”.

Initiaţiva legislativă este semnată de 77 de deputaţi şi senatori, majoritatea PNL, dar şi independenţi, UNPR, PND.