Se măreşte ALOCAŢIA. Fiecare copil va primi până la 30% din salariul părinţilor

Cuantumul alocatiei de stat pentru copii ar putea ajunge la 10, 20 sau 30% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, potrivit unei initiative legislative depuse la Senat de un grup de deputati liberali.

07 oct. 2016, 13:44
Se măreşte ALOCAŢIA. Fiecare copil va primi până la 30% din salariul părinţilor

Alocatia pentru copiii cu varsta pana la 2 ani (sau pana la 3 ani, in cazul celor cu handicap) ar putea ajunge la 20% din salariul minim, potrivit proiectului. Pentru minorii intre 2 si 18 ani, valoarea propusa este de 10% din salariul minim sau 30% in cazul celor cu handicap, scrie bzi.ro.

In cazul in care va fi adoptata, legea ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Niciun efort bugetar nu este prea mare pentru asigurarea unei relansari demografice a tarii noastre. Nevoile crescande pentru educatia noii generatii, in contextul in care sumele alocate sunt foarte mici, coroborate cu venitul familiei, de multe ori unul scazut, conduce in mod cert la o pauperizare a societatii si, mai grav, la declinul demografic. Corelarea cuantumului alocatiei cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, avand drept sursa de finantare bugetul asigurarilor sociale de stat, ar conduce, in opinia noastra, la o revigorare a demografiei romanesti„, sustin initiatorii in expunerea de motive.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar incepand cu 1 mai 2016.

Parlamentarii se intrec in a depune la Parlament proiecte de lege electorale cu impact asupra bugetului de stat, opt initiative fiind inregistrate chiar in ziua in care ministrul Finantelor avertiza ca implementarea acestui tip de masuri inseamna cresterea unor taxe sau reducerea unor investitii.

Implementarea oricaror masuri care costa, care au impact bugetar, trebuie sa fie compensate de alte masuri de reducere a altor cheltuieli sau de crestere a unor venituri„, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, marti, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a mai spus ca exista deja unele constrangeri bugetare generate de aplicarea noului Cod fiscal, masurile de relaxare fiscala pentru anul urmator, lucru care „ingusteaza spatiul bugetar”.

Tot marti, la Senat au fost depuse mai multe proiecte de lege cu impact asupra bugetului, in aceeasi zi in care Comisia pentru munca de la Camera Deputatilor a adoptat 130 de amendamente la legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2016 si alte masuri fiscal-bugetare.

Citeşte şi Anunţ important despre valoarea salariului minim. Ce spune ministrul Muncii despre majorarea acestuia