Se schimbă Codul Fiscal. Amnistie pentru averile nejustificate

Averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate și impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal.

07 sept. 2016, 07:39
Se schimbă Codul Fiscal. Amnistie pentru averile nejustificate

Încă din luna ianuarie a acestui an, Profit.ro anunța că Ministerul de Finanțe are în vedere o astfel de măsură pentru veniturile nedeclarate, însă instituția a negat public o astfel de intenție.

De câțiva ani, Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează un program de verificare a marilor averi, însă rezultatele au fost modeste. Conform raportului de activitate al instituției, până la sfârșitul anului 2015 au fost încasate doar 2,6 milioane lei de la persoanele verificate în acest program. Amnistia fiscală este frecvent folosită de multe state pentru a atrage sume la buget din venituri nedeclarate.

În ianuarie acest an, Profit.ro anunța că Guvernul pregătește o formă de amnistie fiscală, însă reprezentanții acestuia au negat, iar Ministerul de Finanțe a transmis că nu are în vedere o astfel de măsură.

În proiectul de modificare a Codului Fiscal obținut de Profit.ro, sunt introduse articole noi referitoare la impozitarea averilor nejustificate.

Art. 117

Definirea și impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 75% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Emiterea deciziei de impunere de către organul fiscal se efectuează în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură fiscală.”

Citeşte mai mult pe profit.ro.