Se schimbă vârsta de pensionare. Preşedintele a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind modificarea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de angajaţi. Astfel, vârsta de pensionare pentru femei creşte.

RomaniaTV.net
16 mart. 2018, 10:24
Se schimbă vârsta de pensionare. Preşedintele a promulgat legea

Potrivit Legii pentru completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, promulgată vineri de preşedintele Klasu Iohannis, vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. Până acum, vârsta de pensionare pentru femei era de 63 de ani. 

Această propunere legislativă preîntâmpină situaţiile de discriminare pe motive de gen, cu atât mai mult cu cât majoritatea personalului de cercetare-dezvoltare de gen feminin doreşte continuarea activităţii, şi nu pensionarea. De asemenea, considerăm că în domeniul cercetare-dezvoltare, discriminarea de gen, fie ea şi pozitivă, nu îşi are rostul. Totuşi, legea dă posibilitatea pentru persoanele care doresc să se pensioneze la vârsta de 63 de ani să facă acest lucru, dar ca o derogare, şi nu ca o regulă”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, iniţiată de deputatul Minorităţilor, Varujan Pambuccian.

Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect de lege în 28 februarie, în calitate de for decizional.