Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Scăderea TVA pune presiune pe deficitul bugetar

Scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) a pus presiune pe deficitul bugetar, stabilit de guvern foarte aproape de limita maximă admisă de Uniunea Europeană, de 3% din produsul intern brut (PIB), a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş, care a vorbit de necesitatea unor noi scăderi de taxe.

09 mai 2016, 09:47
Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Scăderea TVA pune presiune pe deficitul bugetar

Gabriel Biriş, un consultant fiscal care se ocupă, la Ministerul Finanţelor, de partea de fiscalitate, a făcut declaraţiile la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Elveţia-România.

Analizăm impactul bugetar cauzat de reducerea impozitelor, în special a TVA, măsuri care au pus presiune pe deficit„, a afirmat Biriş.

În timp ce ministerul face analiza impactului bugetar, datele publicate, vineri, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că încasările la buget din aprilie s-au redus cu 10,6% (2 miliarde lei) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 16,8 miliarde lei.

ANAF nu a publicat date lunare detaliate, ci doar cumulate de la începtul anului, dar calculele News.ro arată că încasările din TVA s-au redus în aprilie cu 29% (1,5 miliarde lei), la 3,7 miliarde lei, de la 5,15 miliarde lei în aprilie anul trecut.

În plus, încasările din TVA din aprilie au fost cu 18% (824 milioane lei) sub program. Calculele arată şi o scădere cu 15% (circa 350 milioane lei) a veniturilor din accize, până la 2 miliarde lei.

Evoluţia este pusă de mulţi economişti pe seama creşterii evaziunii fiscale, în condiţiile în care consumul a crescut cu aproape 20% în primul trimestru, potrivit statisticilor oficiale, ceea ce ar fi trebuit să genereze încasări suplimentare la buget. 

Totuşi, secretarul de stat susţine că Ministerul Finanţelor aşteaptă o conformare voluntară a celor care trebuie să plătească taxe.

Aşteptăm o creştere a conformării voluntare. (…) Majoritatea contribuabilor vor să se conformeze. Legislaţia referitoare le TVA este prea complicată pentru antreprenori„, a argumentat Biriş.

„Asistenţa acordată contribuabililor trebuie considerată o consiliere acordată contribuabililor cinstiţi. Acum folosim resursele pentru a pedepsi contribuabilii, este un stres suplimentar şi un consum mare de resurse în interiorul ANAF. În loc să consiliem, pedepsim”, a justificat el.

Oficialul a vorbit şi de implementarea sistemului prin care casele de marcat sunt conectate la Fisc, o măsură discutată de mult timp şi care este aplicată cu succes de cele mai multe state europene, însă nu a dat niciun termen în acest sens. 

Biriş a vorbit despre viitoarele reduceri de taxe şi impozite, care ar trebui aplicate anul viitor.

„Codul Fiscal include deja o măsură privind contribuţiile individuale la fondul de sănătate, această măsură a fost amânată pentru 2017. (…) Anul viitor va fi eliminată taxa pe construcţiile speciale. A fost o taxă nefericită pentru că era pusă pe investiţii. Nu putem atrage investiţii atunci când le impozităm”, a mai spus el.

Codul Fiscal prevede noi reduceri de taxe de la 1 ianuarie 2017, în principal reducerea TVA la 19% şi eliminarea impozitului pe construcţii speciale (cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp”) şi a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi.