CEx PSD. S-a votat excluderea lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu din partid. Cum a justificat Dragnea decizia UPDATE

Comitetul Executiv Naţional al PSD a hotărât să îi excludă din partid pe senatorul Adrian Ţuţuianu şi pe secretarul general Marian Neacşu. Liviu Dragnea a anunţat că decizia de a-i exclude pe cei doi nu a fost luată ca urmare a scrisorii semnate în care era contestată conducerea PSD, ci ca urmare a acţiunilor de după, cum ar fi discuţii cu Opoziţia.

04 nov. 2018, 19:42
CEx PSD. S-a votat excluderea lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu din partid. Cum a justificat Dragnea decizia UPDATE

UPDATE: Senatorul social-democrat Adrian Ţuţuianu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au fost excluşi luni din partid în urma unei decizii luate de Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Liviu Dragnea a dezvăluit ce s-a întâmplat în CEX și cum a încercat Adrian Țuțuianu să scape de excludere.

„După CEX din septembrie, când s-a hotărât să nu se susțină acea scrisoare, să nu se mai continue cu tipul acesta de acțiuni, s-a convenit, la propunerea mea, eu nefiind de acord cu nicio măsură să se ia, ca toată lumea să se ocupe de ce trebuie să facă în partid, să sprijine Guvernul. Din păcate, ulterior, au apărut unele înregistrări de la niște ședințe pe care le-a condus domnul Adrian Țuțuianu. Condamn înregistrarea ședințelor interne de partid, dar acele afirmații au supărat cea mai mare parte dintre membri de partid. Am avut o discuție, de câteva ore, 6-7, cu majoritatea președinților și videpreședinților, ieri, la Parlament. Toți au fost foarte supărați că după acel CEX o parte a continuat să acțiuneze împotriva acestui partid. 

Azi, mulți colegi i-au reproșat lui Țuțuianu acele afirmații. El a spus că ar putea să își ceară scuze, dar își menține toate afirmațiile. Colegii nu au fost de acord și au spus că afirmațiile rămân. După acel CEX, domnul Neacșu nu a mai ajuns la sediul central și nu a mai făcut nicio acțiune în partid. Tot mai mulți colegi mi-au spus că mai mulți parlamentari sunt chemați să adere la un nou proiect. Mulți lideri din Opoziție mi-au spus că domnul Neacșu negociază cu Opoziția pentru a susține o moțiune de cenzură. 54 dintre cei 55 de membri au votat excluderea celor doi colegi”, a spus Liviu Dragnea.

Totodată, Dragnea afirmă că Gabriela Firea, vicepreşedinte al partidului, nu a depăşit „linia roşie”, aşa cum s-a întâmplat cu Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu.

„Orice atac care se referă la mine nu mă face pe mine să cer colegilor mei din CEx să fie exclus cineva. Categoric nu! Numai în momentul în care constatăm, cea mai mare parte dintre noi, că se depăşeşte linia roşie. Linia roşie înseamnă acţiuni care lovesc foarte serios în stabilitatea partidului şi în stabilitatea majorităţii guvernamentale”, a declarat Dragnea la Parlament, întrebat de ce nu s-a aflat pe lista excluderilor şi Gabriela Firea, care a continuat atacurile la adresa sa.

UPDATE: Comitetul Executiv al PSD a votat luni pentru excluderea din partid a lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, aceştia anunţând că vor contesta decizia. Deși se zvonea că și vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre puciști, va avea aceeași soartă, acesta a scăpat. La finalul ședinței, Stănescu a criticat votul prin care partidul i-a exclus pe cei doi lideri. 

Adrian Ţuţuianu, după excluderea din PSD: Cred că partidul se îndreaptă într-o direcţie greşită

„E cea mai mare greșeală pe care a făcut-o partidul. Nu am nicio problemă, dacă mă exclud.”, a declarat Stănescu.

UPDATE În ședința Comitetului Executiv Național al PSD s-a votat excluderea liderului PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu și secretarului general al PSD, Marian Neacșu, din partid. 

Cei doi sunt acuzați că fac parte din grupul ”puciștilor” și au făcut jocuri pentru debarcarea lui Liviu Dragnea și a Guvernului. Conform statutului, Comitetul Executiv propune, iar excluderea este validată de forul ierarhic superior, adică Congresul. 

Marian Neacşu, prima REACŢIE după excluderea din PSD: Vom contesta, a fost o EXECUŢIE PUBLICĂ 

”Excludere, sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior;”, arată statutul PSD.

UPDATE Mai mulţi lideri PSD au cerut excluderea din partid a lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, informează România TV

Autorii cererii de excludere sunt Marian Oprişan, Codrin Ştefănescu, Ionel Arsene şi alţi lideri locali.

Pentru excludere este nevoie de două treimi din voturile membrilor CEx.

________

UPDATE Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 al Capitalei, a anunţat, luni, că se va opune, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, excluderii unor colegi de partid, dacă se va pune această problemă, şi a adăugat că, de fapt, ”nici nu poate fi vorba despre excluderi”, pentru că ”delictele de opinie nu se sancţionează într-o lume civilizată”.

„Nu am ordinea de zi. Aici nu discutăm de apropiaţi sau nu de Liviu Dragnea, ci discutăm de un comportament normal. Reacţia mea este de a vota împotrivă, în mod evident, sau, mă rog, vreau să văd care sunt argumentele. Nu merg de la premisa că nu trebuie să existe şi un anumit mod de a spune colegilor atunci când greşesc repetat sau cu rea credinţă. Dar nu cred că trebuie folosit acest mecanism de excludere pentru revanşă sau pentru chestiuni neprincipiale. (…) Mă desolidarizez în situaţia în care se pune în discuţie excluderea vreunui coleg astăzi”, a subliniat Negoiţă.

Întrebat dacă înregistrările apărute în spaţiul public cu senatorul PSD Adrian Ţuţuianu ar reprezenta un motiv de excludere a acestuia din PSD, Robert Negoiţă a spus: „Nu, nu, deloc. E o discuţie în cadrul organizaţiei, aşa că nu consider deloc că este un motiv de excludere. Nici măcar să se ia în discuţie excluderea”.

De altfel, primarul sectorului 3 crede că nici scrisoarea unor lideri PSD împotriva lui Liviu Dragnea nu poate constitui un motiv de excludere.

„Nu este o chestiune de opţiune, şi nici măcar nu este o opţiune personală, ci opţiunea unui grup, şi delictele de opinie eu ştiu că nu se sancţionează într-o lume civilizată, într-o lume normală. Tocmai că ne-am supus majorităţii. Noi am avut o opinie şi Liviu Dragnea e în continuare preşedinte. Ce, l-am dat afară cu forţa? Nu, a rămas în continuare”, a argumentat el.

Pe de altă parte, Robert Negoiţă crede că ar fi trebuit „demult” organizate alegeri la PSD Bucureşti. „Asta e o altă discuţie. Nu eu decid. (…) Ideea e că ar trebui să avem alegeri în Bucureşti, să se organizeze conferinţa la Bucureşti”, a completat el.

Dumitru Buzatu, preşedintele organizaţiei PSD Vaslui, a declarat luni că nu va vota pentru nicio excludere din partid dacă va exista o astfel de propunere în cadrul Comitetului Executiv Naţional.

„În orice caz, nu ştiu dacă va fi vorba de excluderi deocamdată. Motivul pentru care a fost convocat CEx-ul a fost altul şi eu sper ca cei care sunt prezenţi astăzi să nu se lase pradă unor impulsuri personale sau zvonisticii care caracterizează viaţa noastră politică şi să îşi vadă de treabă hotărând lucrurile care sunt proprii acestui organism de decizie”, a precizat Dumitru Buzatu, înainte de şedinţa CExN al PSD.

Întrebat dacă va vota, de exemplu, pentru excluderea din PSD a lui Adrian Ţuţuianu, Buzatu a spus: „Nu voi vota pentru nicio excludere”.

De asemenea, întrebat despre propunerile de excludere venite din partea unor colegi la adresa altor social-democraţi, liderul organizaţiei PSD Vaslui a precizat: „Mi se pare că unii dintre noi nu au ce face”. 

________

UPDATE Comitetul Executiv al PSD are o mare şansă – să fie înţelept sau să nu fie, a declarat luni preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, înainte de şedinţa CExN.

„CEx are astăzi o mare şansă, să fie înţelept sau să nu fie, să se pledeze pentru unitatea partidului sau pentru divizarea sa”, a spus Ion Mocioalcă, înainte de şedinţa Comitetului Executiv, potrivit News.ro.

Liderul organizaţiei PSD Caraş-Severin a făcut aceste precizări după ce i s-a spus că la reuniunea partidului sunt prezenţi mai mulţi membri ai organizaţiei pe care o conduce, care o să-i ceară demisia din funcţie. 

________

UPDATE: Înainte de a intra în sala de la Parlament unde se desfășoară ședința CEx PSD, Liviu Dragnea a spus că este posibil să existe excluderi din partid.

„Va fi o şedinţă neplăcută, din păcate, dar necesară”, a spus Liviu Dragnea înainte de şedinţa CEx.

________

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD, s-a întâlnit mai mulţi lideri judeţeni ai PSD înaintea şedinţei de Comitet Executiv Naţional.

La discuţiile cu Liviu Dragnea participă liderii organizaţiilor PSD din Iaşi (Maricel Popa), Bacău (Dragoş Benea), Arad (Dorel Căprar), Constanţa (Felix Stroe), Argeş (Şerban Valeca), Giurgiu (Niculae Bădălău), Alba (Ioan Dîrzu).

________

Şedinţa Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a fost convocată pentru luni, la ora 12,00. Reuniunea va avea loc la Parlament, la sala grupului parlamentar al PSD. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Parlament, că propunerile pentru conducerile ASF și CNA reprezintă „principalul obiectiv” al ședinței, remanierea guvernamentală nefiind pe agendă.

Vicepremierul Viorel Ştefan a anunţat că s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF, alături de alţi şase candidaţi, în condiţiile în care mandatul actualei conduceri expiră în această lună. Conform informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Viorel Ştefan ar fi vizat de remanierea pe care o pregăteşte premierul Viorica Dăncilă. Aceasta, însă, nu participă la CExN, aflându-se în turneu în Sultanatul Oman şi Statul Qatar, până joi. De aceea, cel mai probabil, liderii social-democraţi nu vor discuta despre remaniere. 

Cel mai fierbinte subiect îl reprezintă eventualele sancţiuni care ar putea fi adoptate în şedinţa CExN de luni. Conform unor surse politice citate de România TV, şedinţa informală a liderilor PSD de duminică seara s-a terminat cu patru propuneri de excludere, care vor fi votate luni în CEX. Surprinzător, Gabriela Firea scapă, dar Adrian Ţuţuianu, liderul PSD Dâmboviţa şi artizanul celor mai mari scandaluri din ultima perioadă, este pe lista de excluderi. 

Liderii întruniţi duminică seara în Bucureşti ar dori excluderea lui Adrian Ţuţuianu din partid, pentru a da un exemplu, în contextul apariţiei în presă a unor înregistrări din şedinţele PSD Dâmboviţa, în care Ţuţuianu îşi jignea diverşi colegi, inclusiv miniştri.

De asemenea, foarte aproape de a fi dat afară din PSD este şi Marian Neacşu, secretar general al partidului şi preşedinte PSD Ialomiţa. Lui i se alătură Ion Mocioalcă, preşedinte PSD Caraş-Severin, dar şi Ciprian Pandea, şeful PSD Călăraşi.

Toate aceste propuneri de excludere vor fi votate luni în Comitetul Executiv PSD, iar pentru ca ele să fie validate este nevoie de două treimi din voturile membrilor CEX.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că acei lideri care au trimis scrisori „de sorginte #rezist” şi au spus că fac parte dintr-un partid de „maimuţe” nu mai reprezintă „poziţia unitară a PSD”.

De asemenea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), consideră că „mai bine ne despărţim” de acei membri care nu respectă votul majorităţii şi l-a nominalizat pe Adrian Ţuţuianu spunând că l-a deranjat faptul că vicepreşedintele partidului şi-a criticat colegii.

Şi vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că unii preşedinţi de organizaţii judeţene cer „vehement” excluderea din partid a lui Ţuţuianu pentru „declaraţii nelalocul lor”.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că partidul trebuie să încerce să-i păstreze pe liderii care au avut rezultate electorale bune. Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, liderul judeţean social-democrat a afirmat, sâmbătă, că el dezaprobă „lichidarea” vocilor critice şi a apreciat că vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu trebuie acceptat chiar dacă „vorbeşte în plus”.

Surse din conducerea PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că o variantă luată în calcul este aplicarea unei sancţiuni cu suspendarea pentru o perioadă de 3 sau 6 luni din funcţiile deţinute în partid pentru acei lideri care au adus prejudicii de imagine formaţiunii. 

Olguţa Vasilescu, despre excluderi din PSD, la CEx: Este foarte posibil

Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, duminică la un post TV, că este foarte posibil ca în şedinţa CEx de luni să fie excluderi, precizând că „nu putem accepta să fie şantajaţi de colegi, pentru că sunt supăraţi că au pierdut o funcţie”.

„Este foarte posibil (să fie excluderi – n.r.). Nu e vorba de preşedintele PSD dacă mai colaborează bine sau nu. E vorba de ce se întâmplă. Nu putem fi şantajaţi de colegi, dacă sunt supăraţi că au pierdut o funcţie. Eu îmi păstrez pentru mâine ceea ce vreau să spun într-o şedinţă de partid. Dacă toate discuţiile ar avea loc în interiorul PSD şi s-ar ieşi cu o soluţie şi ar fi aplicată o decizie, atunci nu ar fi nicio problemă”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu, duminică seară la Antena 3. În opinia acesteia excluderile ar fi necesare.

Întrebată dacă aceste excluderi ar remedia situaţia şi vânzoleala din partid, Olguţa Vasilescu a spus: „Eu cred că da”.

Chestionată dacă vor fi exlcluşi parlamentari PSD sau simpli membri, Vasilescu a replicat: „Nu ştiu dacă este important dacă sunt parlamentari sau neparlamentari. Orice vot în Parlament e important, dar când îţi strică majoritatea şi nu fac altceva decât împingă şi pe alţii să părăsească partidul sau să împingă împtriva deciziilor care se iau în partid, nu cred că ar trebui să avem reţinere din acest punct de vedere. Din discuţiile purtate cu alţi parlamentari, se vor îndrepta către PSD mai mulţi parlamentari. Vor veni”.

Firea, despre CEx PSD: Nu fug de şedinţă, nu mi-e ruşine cu activitatea mea, nu am greşit faţă de cetăţeni; nu sunt motive să fiu exclusă din partid, pentru că nu am adus prejudicii partidului

Primarul Capitalei Gabriela Firea spune că nu a primit încă invitaţie de a participa la şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, însă oricum nu fuge de şedinţă pentru că nu îi este ruşine cu activitatea sa la primărie. Firea a adăugat că s-ar putea totuşi să nu ajungă la şedinţa social-democraţilor findcă va pleca într-o delegaţie oficială la Madrid. Întrebată dacă îi este teamă de o posibilă excludere din partid, Gabriela Firea a spus că îi este teamă doar de Dumnezeu şi că în plus doar a făcut declaraţii despre o persoană, neaducând astfel prejudicii partidului.

„Nu ştiu când va fi CEx, pentru că deocamdată doar pe surse am aflat că se va organiza Comitetul Executiv. Nu am primit până acum o invitaţie. Dacă va avea loc, aşa cum se zvoneşte, luni sau miercuri, nu voi participa pentru că am acceptat încă din luna august invitaţia de a merge într-o delegaţie oficială la Madrid, la mai multe evenimente”, a declarat primarul Capitalei Gabriela Firea vineri, într-o conferinţă de presă.

Ea adus şi un document care arată că a acceptat invitaţia de a merge în Spania, încă din luna august, pentru a combate speculaţiile. Firea a subliniat că nu „fuge” de partid, însă activitatea de primar este prioritară.

„Semnăm un memorandum de colaborare, particip la mai multe evenimente, deci nu se pune problema că fug de o şedinţă de partid. Activitatea mea de primar trebuie să aibă întâietate. (…) Nu am de ce să fug de CEx. Nu mi-e ruşine cu activitatea mea, cred că măsura fiecărui om politic este dată de calitatea sa umană, de activitatea la locul de muncă. Cred că trebuie să ne facem datoria până la ultima picătură de energie şi cetăţenii sunt cei care ne evaluează. Şi politic, angajamentul nostru este în primul rând faţă de cetăţeni şi nu cred că am greşit cu nimic faţă de cetăţenii pe care îi reprezint. Dimpotrivă. Mă lupt pentru proiectele Capitalei chiar dacă uneori deranjez şi nu mă lupt niciodată pentru proiectele personale”, a explicat Firea.

Întrebată dacă îi este teamă că va fi exclusă din partid, Firea a spus că se teme doar de Dumnezeu, dar oricum nu există motive pentru a fi exclusă, fiindcă declaraţiile sale critice au fost referitoare la o persoană, neaducând prejudicii partidului.

„Eu v-am mai spus că nu mi-e teamă decât de Dumnezeu, pe care îl iubesc, nu mă raportez la el cu frică. În rest, totul este trecător în viaţă. Spun însă că nu sunt motive pentru că nu mi-am încălcat angajamentul faţă de cetăţeni, nu mi-am încălcat statutul, nu am adus prejudicii partidului pe care îl reprezint, am avut declaraţii referitoare la o persoană”, a spus Firea.