Şefa judecătorilor îi ia apărarea Crinuţei Dumitrean: „Impune o protecţie suplimentară din partea statului”

Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor, îi ia apărarea fostei şefe de la ANRP Crinuţa Dumitrean, însărcinată în opt luni, care a fost arestată în dosarul mafiei retrocedărilor. Şefa judecătorilor a scris într-un text postat pe Facebook că "o femeie însărcinată are mai multe drepturi decât o persoană obişnuită aflată într-o situaţie similară" şi, în plus, Crinuţa Dumitrean ar avea nevoie de "o protecţie suplimentară din partea statului".

07 dec. 2015, 15:11
Şefa judecătorilor îi ia apărarea Crinuţei Dumitrean: „Impune o protecţie suplimentară din partea statului”

Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, gravidă în opt luni, a fost arestată de Curtea Supremă, fiind acuzată de fapte de corupţie. Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor a scris, pe Facebook, că sarcina Crinuţei Dumitrean a fost „bagatelizată” într-o serie de articole şi postări pe internet.

Am constatat zilele acestea, cu neplacuta surprindere – ca sa folosesc un termen politically correct – ca starea de graviditate a femeii este, daca nu ironizata, cel putin bagatelizata. Am citit o serie de articole, postari, comentarii in aceasta nota.

Din punct de vedere juridic, femeia insarcinata este considerata ca facand parte dintr-o categorie vulnerabila, fapt ce impune o protectie suplimentara din partea statului.

Concret, spre exemplu, in domeniul dreptului muncii, femeia insarcinata are drepturi specifice, precum ore libere pentru controale medicale, program redus de lucru, concediu pentru risc prenatal, interdictii specifice de concediere etc.

In materia dreptului penal, graviditate este o cauza de amanare/ intrerupere a executarii pedepsei – art.589 alin.1 lit.b C.pr.penala instituie o norma de protectie a femeii insarcinate sau care are un copil mai mic de un an, aflate in penitenciar. Am citit recent un articol in care se mentiona ca patru copii au fost nascuti in penitenciare in acest an, fara a se mentiona daca respectivele mame erau condamnate sau detinute preventiv. Distinctia este importanta pentru ca, in primul caz , acestea puteau alege sa faca cerere de intrerupere a executarii pedepsei sau sa nasca in penitenciar, dupa cum apreciau ca era mai favorabil pentru ele si pentru copii„, a scris judecătoarea Dana Gârbovan pe Facebook.

Pledoaria Danei Gârbovan nu se opreşte aici. „In ceea ce priveste arestarea preventiva incep prin a sublinia – contrar noului val tot mai prezent pe retelele on line – ca aceasta nu este o pedeapsa. Ca atare nu inteleg de unde atata bucurie cand o persoana este arestata si de ce atata dezolare cand cererea este respinsa. Arestarea preventiva este o masura exceptionala, iar persoana arestata este prezumata nevinovata. Este un principiu important ca substanta, nu ca demagogie.

Concluzia este aceea ca, din punct de vedere juridic, o femeie insarcinata are mai multe drepturi decat o persoana obisnuita aflata intr-o situatie similara. Se numeste discriminare pozitiva si ratiunea e simpla: o femeie insarcinata este pe de-o parte, intr-o situatie vulnerabila si, pe de alta parte, este protejata pentru viata copilului pe care il poarta. Iar interesul superior al copilului este intotdeauna un criteriu de care se tine seama atunci cand sunt dispuse masuri ce il afecteaza si pe el„, a încheiat şefa judecătorilor.

CITEŞTE ŞI: De ce a fost ARESTATĂ Crinuţa Dumitrean, gravidă în opt luni. MOTIVAREA instanţei