Mugur Isărescu, despre Legea conversiei: Asistăm la curente populiste cu costuri economice mari pentru societate

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a reacţionat, marţi, la votul din Parlament privind Legea conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni, afirmând că este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt în rândul beneficiarilor, dar costuri economice "deloc neglijabile" pentru societate pe termen lung.

18 oct. 2016, 11:31
Mugur Isărescu, despre Legea conversiei: Asistăm la curente populiste cu costuri economice mari pentru societate

Declaraţiile au fost făcute marţi, în cadrul conferinţei privind riscul de ţară organizată de Coface România, la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.

„Asistăm la curente populiste ale căror soluţii magice, între ghilimele, bineînţeles, pot genera euforie în randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori şi la iniţiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu şi lung”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a averizat că principalul risc în cazul unui astfel de act nomativ, ca şi în cazul Legii dării în plată, este nesiguranţa contractelor între părţi.

„Dar mie îmi este greu să îmi imaginez o economie funcţională în care disciplina contractuală devine irelevantă. Adică contractul nu mai contează”, a menţionat Isărescu.

Guvernatorul a avertizat că este greu de imaginat succesul pe termen lung al economiei româneşti în absenţa preocupării pentru sustenabilitatea politicilor economice.

„Înţelegem ca ciclul politic şi electoral nu se suprapun nicăieri în lume cu cel economic, şi exact asta e arta unor politici sustenabile. Dar sunt soluţii la nivel mondial şi trebuie să le prezentaţi”, a mai spus guvernatorul BNR, citat de news.ro. 

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, adoptată în Parlament

Legea conversiei în lei a creditelor imobiliare în franci elveţieni prevede o conversie a acestor credite, fără nicio limită de valoare, la cursul istoric de la data semnării contractului de credit.

În prezent, cursul francului elveţian este de circa 4,15 lei, faţă de 2-2,5 lei în perioada 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în moneda elveţiană.

Klaus Iohannis, despre Legea conversiei creditelor în franci elveţieni: Vom cere o opinie din zona bancară