Şeful Corpului de Control al premierului: Instituţiile au note maxime la umflat muşchii, dar nu vă bazati pe ele la cutremur

Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului, a comentat pe Facebook modul în care s-au comportant instituţiile statului din punctul de vedere al comunicării în cazul cutremurului de sâmbătă noaptea, afirmând că nu şi-au făcut treaba corespunzător.

24 sept. 2016, 15:58
Şeful Corpului de Control al premierului: Instituţiile au note maxime la umflat muşchii, dar nu vă bazati pe ele la cutremur

„Concluzia preliminară: instituţiile statului român au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii, dar nu vă bazaţi pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media şi mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informaţie elementară despre cutremur şi nu au liniştit oamenii”, a scris oficialul guvernamental, la scurt timp după producerea cutremurului.

CUTREMUR cu magnitudinea 5.3 în zona Vrancea. S-a simţit în Capitală UPDATE VIDEO

Valentin Mircea spune că televiziunile au continuat apoi cu „bazaconii” în timpul zilei, fără să ofere informaţii relevante despre cutremur. „Televiziunile aşa-zise de ştiri trăiesc din teamă şi cultivă şi propagă teamă, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta”, continuă el, adăugând că mass-media are obligaţia de a informa populaţia, mai ales în situaţii de urgenţă.

Cele mai expuse CARTIERE din Capitală în caz de cutremur. HARTA seismică a Bucureştiului

Şeful Corpului de Control mai spune că, având în vedere că s-a informat exclusiv de pe Facebook cu privire la cutremur şi de la centre de geofizică din străinătate, ca cere cablistului său să elimine din pachetul de bază „televiziunile care nu îşi fac treaba şi care nu oferă nimic”.

CUTREMUR resimţit în multe oraşe: „S-a simtit bine de tot. Ne-a zdruncinat tare”

„Este dreptul meu şi dacă va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligaţia de „must-carry” şi care incalcă, în loc să garanteze dreptul meu constituţional la informare”, mai spune el.

Într-o altă postare pe această temă, Valentin Mircea spune că, dacă acest cutremur ar fi fost un exerciţiu privind pregătirea pentru un mare cutremur, „acesta tocmai a eşuat” în privinţa informării publicului şi a coordonării rapide a reacţiei.

Gheorghe Mărmureanu: Vrancea nu doarme. Sunt şi eu curios ce vrea să facă

Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a revizuit magnitudinea cutremurului produs în noaptea de vineri spre sâmbătă în Vrancea de la 5,6 la 5,3 şi totodată a modificat adâncimea la care acesta a avut loc de la 112,3 kilometri, la 91,6. O replică a seismului, de 2,7 pe Richter, s-a produs tot în zona Vrancea, la ora 2.48.

INFP a modificat magnitudinea cutremurului care s-a produs la ora 2.11, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la 5,6, la 5,3. În acelaşi timp, specialiştii INFP au revizuit şi adâncimea la care a avut loc seismul, de la 112,3 kilometri, la 90,6. Potrivit INFP, o replică a seismului, de 2,7 pe Richter, s-a produs la ora 2,48, tot în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 76 de kilometri.

Gabriela Firea îi îndeamnă pe cei care stau în clădiri cu risc seismic ridicat să accepte locuinţele Primăriei

Mişcarea seismică s-a simţit pe întreg teritoriul României, dar şi în Republica Moldova. Seismul s-a resimţit în Bucureşti, Iaşi, Braşov, Galaţi şi Craiova, dar şi în  Kiev, Vidin şi Sofia, potrivit site-ului earthquake-report.com.

De la începutul anului au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie şi 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea.