Valentin Mircea NU pleacă din funcţia de şef al Corpului de control al premierului. Iolu: Rămâne până la finalul mandatului Cabinetului

Valentin Mircea rămâne în funcţia de şef al Corpului de control, până la finalul mandatului Cabinetului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit news.ro. El a precizat că şeful Corpului de control îşi anunţase intenţia de a pleca din Executiv, înainte de declaraţiile pe care le-a făcut şi care priveau reacţia autorităţilor în cazul unui cutremur.     Şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, va pleca din funcţie începând cu 1 octombrie, potrivit România TV. Acesta spune că i-a cerut lui Dacian Cioloş, încă de la începutul lunii septembrie, să fie eliberat din funcţie, însă premierul l-a rugat să rămână până la finalizarea mandatului actualului Cabinet.

26 sept. 2016, 07:36
Valentin Mircea NU pleacă din funcţia de şef al Corpului de control al premierului. Iolu: Rămâne până la finalul mandatului Cabinetului

Şeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea, a explicat luni, pe Facebook, că încă de la începutul lunii septembrie i-a cerut lui Dacian Cioloş ca, odată cu reorganizarea Corpului de Control în Inspecţia Generală a Guvernului, dar nu mai târziu de finalul lunii octombrie, să fie eliberat din funcţie, însă primul ministru l-a rugat să rămână până la finalizarea mandatului actualului Cabinet.

Având în vedere informaţiile apărute în această dimineaţă în mass-media, precizez următoarele: încă de la începutul lunii septembrie am solicitat primului ministru că, odată cu reorganizarea Corpului de Control al Primului Ministrului în Inspecţia Generală a Guvernului, dar nu mai târziu de finalul lunii octombrie, să fiu eliberat din funcţie, pentru a putea să mă ocup de proiectele profesionale şi academice amânate odată cu venirea la guvern, inclusiv un ciclu de studii post-doctorale în străinătate. Primul ministru m-a rugat să răman insă în continuare, pană la finalizarea mandatului actualului guvern„, a scris Valentin Mircea, pe Facebook.

Surse politice, citate de România TV, au declarat luni că şeful Corpului de Control al premierului va pleca din funcţie începând cu 1 octombrie. Informaţia a fost infirmată apoi de Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Decizia a venit la două zile după ce acesta a criticat reacţia slabă a autorităţilor la cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă. „Concluzia preliminară: instituţiile statului român au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii, dar nu vă bazaţi pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media şi mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informaţie elementară despre cutremur şi nu au liniştit oamenii„, a scris Valentin Mircea, pe Facebook, , la scurt timp dupa producerea cutremurului.

Acesta a adăugat că televiziunile au continuat apoi cu „bazaconii” în timpul zilei, fără să ofere informații relevante despre cutremur. „Când s-a făcut ziuă, au început să sperie oamenii și să ofere bazaconiile obișnuite (gen ‘cum vor tehnocrații să vă ia casele după cutremur’). Televiziunile așa-zise de știri trăiesc din teamă și cultivă și propagă teamă, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta„, spune oficialul guvernamental.

În opinia șefului Corpului de Control al premierului, mass-media are obligația de a informa populația, mai ales în situații de urgență. „Ceea ce puțini știu este că televiziunile au OBLIGAȚIA DE A INFORMA populația, mai ales în situații de urgențe și catastrofe, iar în schimbul acestei obligații beneficiază de facilități, așa cum este obligația cabliștilor de a ne băga pe gât, în pachetul de bază, un număr aberant de mare de televiziuni care nu oferă nimic de calitate (‘must-carry’)„, a scris Valentin Mircea.

Menționând că a primit informațiile despre cutremur „de pe internet și de la centre de geofizică din străinătate”, el mai spune că va cere „cablistului” său să elimine din pachetul de bază „televiziunile care nu își fac treaba și care nu oferă nimic”. „Dacă tot primesc informațiile necesare de pe internet și de la centre de geofizică din străinătate, o să cer cablistului meu să elimine din pachetul de bază televiziunile care nu își fac treaba și care nu oferă nimic. Este dreptul meu și dacă va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligația de „must-carry” și care încalcă, în loc să garanteze, dreptul meu constituțional la informare”, a completat șeful Corpului de Control al premierului.

CITEŞTE ŞI: Iolu: Valentin Mircea a vorbit în nume personal atunci când s-a referit la cutremur