Şeful forţelor armate franceze a demisionat după o dispută cu preşedintele Macron: „Nu-l las să mă facă!”..

Şeful armatei franceze a demisionat după un conflict deschis cu preşedintele Emmanuel Macron privind cheltuielile militare. Pierre de Villiers s-a plâns în public de reducerile bugetare din armată. De Villiers s-a exprimat dur şi nevoalat faţă de această măsură care îl poate compromite chiar pe el şi a preferat să demisioneze. Dar nu oricum, ci trimitând un mesaj într-un limbaj insolit!...

19 iul. 2017, 16:18
Şeful forţelor armate franceze a demisionat după o dispută cu preşedintele Macron: „Nu-l las să mă facă!”..

„Nu vreau să mă facă aşa!”, a spus De Villiers, care s-a plâns de măsurile prevăzute de preşedintele Emmanuel Macron în privinţa reducerile bugetare şi care afectează inclusiv bugetul armatei.

„În actualele circumstanţe, eu nu voi mai putea garanta o forţă de apărare robustă (…) care să ofere protecţie Franţei şi poporului francez acum şi pe viitor şi nici cum să susţin obiectivele ţării noastre”, a declarat De Villiers presei franceze. El a ţinut să precizeze că Macron i-a acceptat demisia.

Conflictul dintre ei doi s-a declanşat la începutul lunii iulie , când ministrul Bugetului, Gerald Darmanin, a anunţat reduceri bugetare în armata care va trebui să facă o economie de 850 de milioane de euro. Şi Ministerele de Interne şi de Externe sunt vizate de reduceri bugetare, potrivit rt.com.

 „Deşi, teoretic, preşedintele Franţei are dreptul să îşi reinstaureze autoritatea, modul în care a făcut-o nu va rămâne neobservat. Nu poţi să îl chestionezi în public pe un lider militar în faţa subordonaţilor lui”, a afirmat fostul Şef al Forţelor Armate franceze, Henri Bentegeat, citat de Le Monde. Bentegeat a reamintit că „atunci când Macron a luat parte la prima ceremonie pentru un soldat francez ucis din cauza lipsei echipamentelor adecvate, toate criticile s-au îndreptat spre el.”

Ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian l-a lăudat pe De Villiers, miercuri, afirmând că „este un mare soldat, unul de mare integritate şi cu o inteligenţă” remarcabilă.