Seism VIOLENT în Japonia. Un TSUNAMI a lovit coasta de est a arhipelagului

Un seism cu magnitudinea de moment de 7,3 s-a produs, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în largul coastei de est a Japoniei, anunţă Institutul american de geofizică (USGS). În urma cutremurului a fost emisă alertă de tsunami, iar la scurt timp după producerea mişcării telurice valuri înalte de un metru au lovit coasta.

RomaniaTV.net
25 oct. 2013, 17:45
Seism VIOLENT în Japonia. Un TSUNAMI a lovit coasta de est a arhipelagului

Cutremurul a avut loc sâmbătă la ora 3.10 (vineri, 20.10, ora României), la adâncimea de 10 kilometri, în Oceanul Pacific, în largul provinciei nipone Honshu (est).

Seismul s-a produs la 325 de kilometri est-sud-est de oraşul Ishinomaki, la 326 de kilometri est de oraşul Namie, la 331 de kilometri sud-est de Ofunato şi la 475 de kilometri est-nord-est de Tokyo.

Centrul de alerte pentru tsunami din Pacific a emis o notificare privind riscul unui tsunami local. 

Un tsunami de aproximativ un metru a lovit coasta de est a Japoniei după cutremurul produs la ora locală 3.10 (vineri, 20.10, ora României). Valurile generate de cutremur probabil nu vor provoca daune majore.

Potrivit presei nipone, tsunamiul nu a provocat daune materiale semnificative. Valul a avut cel mult un metru, în unele zone ajungând doar la 30 de centimetri, şi nu au fost semnalate victime sau daune materiale importante.

Institutul american de geofizică a revizuit magnitudinea cutremurului la 7,1, după ce iniţial aceasta fusese măsurată la 7,3.

Personalul centralei nucleare de la Fukushima – afectată grav de cutremurul şi tsunamiul din martie 2011 – a fost evacuat.

Deocamdată nu există sesizări privind victime sau daune materiale importante după seismul care, potrivit specialiştilor niponi, a avut 6,8 grade.