Senat: Schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

O propunere legislativă privind institutirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pe baza bonurilor valorice se află pe ordinea de zi a Senatului. Senatul este prima cameră sesizată.

04 oct. 2016, 07:28
Senat: Schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

Mai mulţi deputaţi liberali şi social-democraţi au iniţiat o propunere legislativă care prevede ca producătorii agricoli, universităţile şi institutele de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, precum şi organizaţiile de îmbunătăţiri funciare să beneficieze de reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pe baza bonurilor valorice.

„Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, pe baza bonurilor valorice sunt:

a. producatorii agricoli, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprideri familiale constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare si/sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizatiile de producatori recunoscute, dupa caz, care sunt inregistrate dupa caz in Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul pantatiilor vitivole, Registrul national al exploatatiilor care exploateaza terenuri agricole si sau care detin, cresc sau exploateaza animale, individual sau in forme de asociere, conform prevederilor legislatiei in vigoare in scopul obtinerii productiei agricole.

b. organizatiile de imbunatatiri funciare sau federatiile de organizatii de imbunatatiri funciare inscrise in Registrul National al Organizatiilor de Imbunatatiri Funciare si Administratia Nationala – Imbunatatiri Funciare.

c. organizatiile de cercetare, respectiv universitatile, insitutele si statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul juridic al acestora sau modul de finanatare, al caror scop principal este de a realiza cercetare fundamentala , cercetare industriala sau dezvoltare experimentala si de a-si face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie”, se arata in proiectul de lege.

Autoritatea competenta responsabila cu implementarea schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura pe baza bonurilor valorice este Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.

„Directiile agricole judetene si a municipiului Bucuresti acorda beneficiarilor bonuri valorice pentru motorina, in termen de 30 de zile de la data primirii acestora, in conformitate cu datele cuprinse in centralizatorul primit de la autoritatea competenta, dar nu mai tarziu de 15 februarie a anului in curs”, se mai arata in documentul mentionat.

Folosirea motorinei in alte scopuri decat cel prevazut in prezenta lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 de lei la 20.000 de lei si cu obligativitatea recuperarii ajutorului necuvenit si a penalitatii prevazute de lege

Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile şi se împlinește la data de 22 noimebrie 2016.