Senator PSD, despre cumpărarea unor avioane pentru demnitari: „Ţara asta a luat-o razna de tot”

Senatorul PSD Mihai Fifor s-a arătat revoltat de faptul că Executivul Cioloş ar vrea să achiziţioneze trei sau cinci aeronave pentru preşedintele României şi alţi demnitari. Demnitarul a scris pe Facebook că dacă ştirea se confirmă, "ţara asta a luat-o razna de tot". Mai mult, acesta solicită explicaţii de la ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu.

28 mart. 2016, 13:55
Senator PSD, despre cumpărarea unor avioane pentru demnitari: „Ţara asta a luat-o razna de tot”

Practica europeană este să aibă flotele între trei şi cinci aeronave. Practica europeană la care nici noi nu putem să ne abatem. Aşa este afară. O să vedem, pentru că noi, de obicei, suntem mai zgârciţi ca ceilalţi. Probabil o să avem mai puţine„, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu.

Pe lângă faptul ca tehnocraţii vor mai multe avioane, aceştia îşi propun să le cumpere de la guverne străine şi nu de la compania română, TAROM, care are probleme financiare, potrivit România TV.

Vom lua legătura cu toate guvernele comunităţii europene. O aeronavă prezidenţială se cumpără după cel puţin trei sau patru ani de zbor, pentru că atunci am un anumit istoric al aeronavei şi pot să ştiu despre ea mai multe„, a mai explicat Costescu.

Anunţul legat de cumpărarea aeronavelor a stârnit nemulţumire în rândul parlamentarilor. Senatorul PSD Mihai Fifor a anunţat că îi va solicita preşedintelui comisiei de Transporturi din Senat să îl cheme, de urgenţă, pe ministrul Transporturilor ca să explice de vrea să facă aceste achizitii de la guverne străine şi nu de la Tarom, companie care ar fi ajutată de o asemenea investiţie.

Tocmai se dezbate (la o emisiune de televiziune  – n.r.) o initiativa a Guvernului Ciolos, in speta a Ministerului Transporturilor, potrivit căreia, in perioada urmatoare, se vor achizitiona 3-5 aeronave pentru transportul demnitarilor. Sunt cel putin surprins de o astfel de idee…Nu inteleg cum, in contextul in care Tarom abia mai sufla, ne bântuie astfel de gânduri. Daca stirea se confirma, înseamna ca tara asta a luat-o razna de tot. Motiv pentru care voi solicita marti dimineata domnului senator Dan Butunoi, presedintele Comisiei pentru Transporturi si Energie din Senat, sa il invite de urgenta la sedinta Comisiei pe domnul Dan Costescu, ministrul Transporturilor, pentru clarificări„, a scris Mihai Fifor, pe Facebook..

Bugetul pentru avionul prezidenţial nu a fost încă stabilit, deşi tenhocraţii îţi propun să îl cumpere până al sfârşitul anului. Aceronava va fi una cu dotări speciale.

În luna februarie a acestui an, premierul Dacian Cioloş a numit noi membri în comisia care se ocupă de cumpărarea unui avion pentru transportul demnitarilor. Din comisie fac parte ministrul Transporturilor Dan Costescu – preşedinte, şeful Cancelariei premierului, Dan Tudorache – membru, directorul general interimar al RAAPPS, Marius
Grăjdan – membru şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş – membru.