Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv elevilor mici

Plenul Senatului a adoptat marţi propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I - IV din învăţământul de stat şi confesional.

20 mart. 2018, 13:18
Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv elevilor mici

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru agricultură, senatorul PSD Doina Silistru, propunerea legislativă modifică Legea 509/2006 care nu a fost niciodată pusă în aplicare din lipsă de fonduri.

„În legea de bază, fondurile urmau să fie asigurate de Ministerul Educaţiei. În acest moment, am găsit sprijin la Ministerul Agriculturii şi responsabilitatea desfăşurării acestui program a fost preluată de acest minister din fondurile sale. Propunerea modifică şi modul în care se va acorda acest supliment copiilor, respectiv în borcănele în care încap 350 de grame de miere de albine, care se vor distribui o dată pe lună. Mierea de albine este un stimulent şi este, practic, un medicament care măreşte imunitatea copiilor. Sunt foarte mulţi copii care nu ştiu gustul mierii de albine şi nu cred că este o cantitate mare, nu poate să le facă rău, nu le ajunge decât maximum o linguriţă de miere pe zi”, a precizat Silistru.

Senatorul liberal Leon Dănăilă a opinat că acest supliment ar trebui înlocuit cu fructe, legume sau proteine, care sunt mult mai benefice pentru copii, precum şi cu o sticlă de apă de băut, a cărei lipsă duce la apariţia, între altele, a „tulburărilor de memorie şi la afectarea stărilor emoţionale”.

„S-a constatat statistic că în ţara noastră, faţă de media europeană, numărul elevilor hiperponderali şi obezi depăşeşte media, aşa încât administrarea unui carbohidrat în plus faţă de ceea ce consumă elevii la ora actuală nu cred că este benefică. După părerea mea, ar fi bine ca această miere să fie înlocuită cu fructe, legume sau proteine, care sunt mult mai benefice pentru copii. Dacă noi creăm elevi hiperponderali sau obezi, aceştia vor deveni viitori bolnavi diabetici, cu ateroscleroză şi cu boli cardiace. (…) Mai bine, banii să fie alocaţi pentru cumpărarea de rechizite şcolare”, a declarat Dănăilă.

Conform senatorului social-democrat Liliana Sbîrnea, aproximativ 1,4 milioane de copii de grădiniţă şi din clasele I – IV vor beneficia de acest program, care vine în completarea programului „Cornu şi laptele”.

Proiectul face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind primul for legislativ sesizat.