Senatul a modificat Legea pensiilor publice: Cine va putea ieşi mai repede la pensie

Senatorii au adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolelor 55 şi 158 din Legea privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, persoanele care au desfăşurat activităţi în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de şase ani vor beneficia de reducerea vârstei de standard de pensionare.

26 feb. 2015, 08:38
Senatul a modificat Legea pensiilor publice: Cine va putea ieşi mai repede la pensie

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 380/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a reglementat încadrarea în condiții speciale a activităților desfășurate anterior datei de 1 ianuarie 2001 în grupa I de muncă, ceea ce a condus la reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare, dar numai pentru persoanele care au lucrat în aceste condiții cel puțin şase ani.

Articolul 55 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se modifică după cum urmează: „în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi în situaţia celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în alte condiţii de muncă prevăzute la art. 29 alin. (2) şi în condiţii speciale prevăzute la art. 30 alin. (1)„.

După alin. (1) al articolului 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: „La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare şi perioadele de vechime în muncă mai mici de doi ani realizate în grupa I de muncă şi grupa a II-a de muncă, până la data de 1 aprilie 2001, cu excepţia celor realizate în activităţi care, conform prevederilor art. 30 alin (1) sunt încadrate în condiţii speciale„.

CITEŞTE ŞI: Anii de facultate pot fi trecuţi la stagiul de cotizare pentru pensie. Ce trebuie să faci