Senatul american l-a confirmat în funcţia de Procuror General al SUA pe controversatul Jeff Session

Senatorii republicani au votat miercuri noaptea pentru a-l confirma pe controversatul Jeff Session în poziţia de procuror general al Statelor Unite. Confirmarea sa are loc după trei zile de dezbateri aprinse, în care senatorii democraţi au încercat să se opună numirii lui Sessions, scrie NBC News.

09 feb. 2017, 07:11
Senatul american l-a confirmat în funcţia de Procuror General al SUA pe controversatul Jeff Session

Jeff Sessions a reuşit să câştige procedura de confirmare cu 52 de voturi ”pentru” şi 47 de voturi ”împotrivă”, singura excepţie de la divizarea partizană fiind senatorul democrat Joe Manchin din Virginia de Vest, care a votat pentru noul şef al Departamentului de Justiţie. De asemenea, noul procuror general a votat ”prezent”, deşi avea puterea de a se vota întrucât reprezintă Alabama în Senat.

”Vorbim de o noapte specială şi apreciez prietenia colegilor mei – chiar şi a celor care nu s-au simţit capabili în număr mare să voteze pentru mine – ei au dat dovadă de căldură şi prin urmare vom continua să avem relaţii bune şi eu voi da în continuare tot ce am mai bun în mine”, a declarat noul procuror general după finalizare votului de confirmare din Senat, potrivit news.ro

Aceasta este cea de-a doua încercare a lui Sessions de a obţine confirmarea senatorilor, după ce a eşuat în 1986 să fie confirmat în poziţia de judecător federal din cauza lipsei de empatie faţă de alte rase.

Citeşte şi SUA, decretul antiimigraţie: Judecătorii americani trăiesc într-o BULĂ academică şi nu văd realitatea

Senatorii democraţi s-au opus nominalizării lui Jeff Sessions, chiar dacă au lucrat alături de el timp de ani buni în Senat. Aceştia au denunţat poziţia procurorului general cu privire la drepturile civile, imigraţie şi sănătatea femeilor. Însă, opoziţia lor nu a fost suficientă pentru a bloca nominalizare, întrucât este nevoie de o majoritate simplă pentru confirmarea unui membru al administraţiei prezidenţiale.

Democraţii au ocupat timp de 55 de ore consecutive scena Senatului în încercarea de a bloca nominalizarea lui Sessions. Tensiunile dintre democraţi şi republicani au crescut considerabil după ce ultimii au votat pentru a o elimina din dezbateri pe democrata Elizabeth Warren. Ea a stârnit furia senatorilor republicani după ce a încercat să citească în plen o scrisoare a văduvei lui Martin Luther King, care s-a opus în 1986 nominalizării în poziţia de judecător federal a lui Sessions.