Senatul SUA a respins amendamentul ce viza abrogarea vechilor autorizații de război în Irak și Afganistan

Senatorii americani au refuzat miercuri să abroge autorizațiile date de Congresul SUA, în 2001 și 2002, fostului președinte George W.Bush pentru războaiele din Afganistan și Irak, acestea rămânând prin urmare în vigoare.

13 sept. 2017, 19:39
Senatul SUA a respins amendamentul ce viza abrogarea vechilor autorizații de război în Irak și Afganistan

Aleșii din Camera Superioară a Congresului s-au pronunțat pe acest subiect la solicitarea senatorului republican conservator Rand Paul, care consideră intervențiile militare actuale în Irak și în Siria, contra organizației Stat Islamic, „neautorizate, nedeclarate și neconstituționale”. „Astăzi, noi ducem un război nelimitat — oricând, oriunde pe glob”, a atenționat Rand Paul, care apără puterea constituțională a Congresului american de a declara război. Propunerea sa ar fi dus la expirarea autorizațiilor din 2001 și 2002, la șase luni după adoptarea legii.

Dar colegii săi senatori nu i-au dat curs inițiativei și au respins amendamentul în cadrul dezbaterii unei legi militare, cu 61 de voturi la 36.

În total, 33 de democrați și trei republicani au votat în favoarea textului ce ar fi pus capăt autorizațiilor de folosire a forței militare.

După războiul din Vietnam, Congresul a adoptat „War Powers Resolution”, pentru a-l obliga pe președintele SUA să obțină o autorizație din partea parlamentului pentru orice intervenție în „ostilități” care ar dura mai mult de 60 de zile.

Președintele republican George W. Bush a obținut un foarte larg sprijin pentru o rezoluție după atentatele din 11 septembrie 2001 și pentru o alta în privința Irakului, în 2002. Acestea nu aveau o durată limitată în timp. Cele două rezoluții constituie, într-o manieră controversată, temeiul juridic al operațiunilor americane din Irak și Siria contra grupării Stat Islamic.

În 2015, Barack Obama a prezentat un proiect de nouă rezoluție pentru a oficializa războiul împotriva jihadiștilor, dar Congresul, cu majoritate republicană, nu a dat curs acesteia. Dezbaterea pe acest subiect a rămas de atunci în impas.