Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de închisoare UPDATE

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, să îl condamne la 20 de ani de închisoare pe fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici. Acesta a fost condamnat în primă instanţă tot la 20 de ani de închisoare.

10 feb. 2016, 08:29

UPDATE 15.00 Alexandru Vişinescu a fost ridicat cu cătuşe de acasă şi dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină. Alexandru Vişinescu nu a făcut declaraţii.

UPDATE 14.20 Poliţiştii s-au dus acasă la Alexandru Vişinescu, pentru a-l duce la Penitenciarul Rahova. Torţionarul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. Este prima condamnare pentru o persoană acuzată că a torturat deţinuţi politici în comunism.

UPDATE 14.10 Istoricul Marius Oprea consideră justă decizia condamnării la 20 de ani de închisoare a lui Alexandru Vișinescu, afirmând că „adevărul și dreptatea nu au limită de vârstă”.

Era de așteptat, dată fiind vinovăția sa, pe care noi, prin ceea ce am adus în instanță, o consideram clară. Un om care a putut să săvârșească asemenea fapte își merită pedeapsa. Adevărul și dreptatea nu au limită de vârstă„, a declarat Marius Oprea, șef Birou Investigații Speciale din cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), potrivit Agerpres.

El consideră că decizia „este extrem de importantă, pentru că se creează un precedent”. „Până în momentul de față nu am avut asemenea condamnări pentru crime în timpul regimului comunist. Pentru că, fără îndoială, vor urma și alții. Șirul este foarte lung de fapt, iar Vișinescu nu este, după părerea mea, primul și ultimul în acest șir care plătește cu închisoarea faptele criminale din trecut„, a spus istoricul.

 

UPDATE 13.25 Directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Alin Mureșan, consideră drept „foarte importantă, într-un fel istorică” decizia condamnării la 20 de ani de închisoare a fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu.

Este destul de târziu. Nu este în niciun caz suficient. Sperăm ca acest proces să nu se transforme într-un alibi pentru sistem, ca odată ce s-a pronunțat această sentință definitivă nu e cazul să se continue și cu celelalte cazuri care sunt pe rol. Sperăm să urmeze și alte condamnări, dacă instanțele vor considera că probatoriul este just„, a declarat Alin Mureșan, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus că, în ciuda discuției despre „în ce măsură servește cuiva închiderea unui om la vârsta lui”, „nu putem să ignorăm faptele pentru care a fost condamnat”.

În ceea ce privește celelalte dosare ale foștilor torționari comuniști, Alin Mureșan a menționat faptul că este pe rol dosarul lui Ion Ficior, ca și alte sesizări depuse la Procuratură.

 

UPDATE 11.25 ICCJ a respins atât apelurile declarate de Alexandru Vișinescu, ale celor trei părți civile, Nicoleta Eremia, Elena Iacob și Anca Cernea și ale părților responsabile civilmente, Ministerul de Interne, ANP și statul român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Unul dintre cei trei judecători ai completului a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Vișinescu și încetării procesului penal în cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Alexandru Vișinescu la 20 de ani de închisoare și degradarea militară pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase.

––––––––––––––––––––––––––-

La ultimul termen al procesului, din 27 ianuarie, avocata lui Alexandru Visinescu a sustinut ca detinutii de la Ramnicu Sarat au murit deoarece au fost adusi in stare de epuizare de la alte penitenciare, cum ar fi cel de la Aiud, unde exista un regim de detentie mai dur, potrivit Agerpres. Mai mult, Visinescu nu a facut decat sa respecte regulamentele in vigoare si chiar a fost sanctionat de superiorii sai atunci cand a acceptat ca detinutii sa primeasca vizite si pachete de acasa, a sustinut avocata sa.

Avocata a cerut ca in cazul lui Visinescu sa se aplice prevederile Codului penal din 1936 de pe vremea regelui Carol al II-lea, situatie in care faptele s-au prescris.

De cealalta parte, procurorul de sedinta a cerut mentinerea condamnarii de 20 de ani, sustinand ca aceasta perioada lunga de detentie poate il va determina pe Visinescu sa scrie o carte in care sa isi ceara iertare detinutilor care au suferit in penitenciar. ‘Oricum nu cred ca va sta mai mult de 10 ani in inchisoare. Daca ar fi fost condamnat mai demult, probabil ar fi primit detentie pe viata‘, a mai spus procurorul.

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare si degradarea militara pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase. Tot atunci, instanta a dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia – 50.000 euro, Elena Iacob – 100.000 euro si Anca Cernea – 150.000 euro.

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

Procurorii sustin ca, in perioada 1956 – 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate.

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 august 1944; foste cadre MAI dupa 23 august 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic„, au aratat procurorii.

Pana in prezent, au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Alexandru Visinescu.