Sfaturi pentru îndrăgostiţi: De ce suntem greu „iubibili” şi ne plac relaţiile toxice?

Iubirea nu mai e ce-a fost odată, iar funcţionalitatea unei relaţii de cuplu din zilele noastre ţine de un complex de factori. Dacă acum mulţi ani, nevoile într-un cuplu erau relativ limitate, în epoca modernă suntem din ce în ce mai greu de mulţumit, lucru care ne face să fim greu "iubibili" sau să ne placă relaţiile toxice.

RomaniaTV.net
15 feb. 2017, 21:01
Sfaturi pentru îndrăgostiţi: De ce suntem greu „iubibili” şi ne plac relaţiile toxice?

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, persoanele greu „iubibile” sunt, in general, acelea care au suferit, in decursul anilor, dezamagiri, nu doar in viata sentimentala, dar si in celelalte planuri. Acele persoane au incetat pur si simplu sa mai creada in oameni, in nevoia lor neconditionata de a iubi si vor vedea in orice o piedica in drumul catre fericirea lor. „La un nivel pragmatic, poate au tot dreptul sa fie dezamagite pentru ca au esuat intr-o relatie anterioara sau poate in viata profesionala. Dar daca acea atitudine de blazare continua mult timp dupa eveniment si chiar se accentueaza, nu viata mai e problema acelor persoane, ci atitudinea lor fata de viata”, crede specialistul.

In acelasi timp, capcana in care cad persoanele „dezamagite” este de fapt tendinta de a confunda pe „am experienta de viata” cu „am trait o experienta de viata din care am invatat cum sa-mi fie mai bine data viitoare”. Aceste persoane considera ca „experienta de viata” inseamna a trai multe experiente, cantitativ vorbind. „Experienta de viata inseamna, de fapt, sa invatam ceva util din intamplare, nu neaparat sa bifam multe pe agenda vietii, pentru ca mai apoi sa ne gasim scuze ca sa devenim din ce in ce mai speriati si evitanti. Inseamna sa devenim mai atenti la nevoile si dorintele noastre, nu sa renuntam la „intamplarile” pe care viata ni le scoate in cale pentru ca „stim” noi ca s-ar putea sa doara. Experienta de viata inseamna sa ne dam voie sa traim tot ce vine spre noi si sa transformam acea situatie in ceva benefic, pentru ca, daca noi nu facem situatiile sa se intample cum vrem noi, ne „intampla” ele pe noi cum vor ele. Persoana care nu mai crede in iubire considera ca „stie” ca: „iubirea nu exista, ca nu va dura, ca va fi din nou dezamagita, ca s-ar putea s-o doara, ca totul este trecator s.a.m.d.”. Astfel, ea nu va fi dispusa sa-ti acorde o sansa reala, deoarece nu este dispusa sa-si acorde ei insasi o sansa reala”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.