Sindicaliştii şi angajaţii portuari au cerut demisia conducerii Portului Constanţa

Aproximativ 300 de sindicalişti şi angajaţi portuari au protestat, miercuri, în faţa sediului Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa. Sindicaliştii au cerut schimbarea conducerii societăţii, pe care o acuză de comiterea mai multor ilegalităţi.

09 mart. 2016, 09:52
Sindicaliştii şi angajaţii portuari au cerut demisia conducerii Portului Constanţa

Sindicaliştii şi angajaţii de pe platforma portuară au purtat pancarte în care cereau schimbarea conducerii CN APM SA Constanţa, şi s-au făcut remarcaţi prin producerea de zgomot, suflând în vuvuzele şi lovind în butoaie de tablă, urmând acelaşi scenariu ca şi în urmă cu o săptămână.

Protestatarii acuză conducerea CN APM SA Constanţa că nu s-ar implica în reglementarea problemelor cu impact major asupra dezvoltării economice a portului, precum Master Planul Portului Constanţa, starea avansată de degradare a infrastructurii de transport naval, subconcesionarea bunurilor proprietate publică a statului, lipsa contractelor de închiriere a infrastructurii de transport naval ori problemele sociale de pe platforma portuară.

Protestul, organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) şi Organizaţia patronală “Operatorul Portuar”, a durat o oră şi jumătate, fără incidente, transmite Mediafax.

Organizaţia patronală “Operatorul Portuar” a anunţat că patru dintre cei şase membri ai Consiliului de Administraţie al CN APM SA au fost numiţi în funcţie ilegal, conform unei sentinţe pronunţate luni de către Tribunalul Constanţa, decizia instanţei nefiind definitivă, dar executorie. Este vorba despre Tudor Baltă, Viorel Olea, Marcela Frigioiu şi Adrian Cighi.

Citeşte şi:  Sindicaliştii Dacia au ieşit în stradă. Angajaţii solicită urgentarea construcţiei autostrăzii Piteşti-Sibiu FOTO VIDEO

„Decizia Tribunalului Constanţa este rezultatul acţiunii iniţiate în instanţă de Comvex SA şi Operatorul Portuar Constanţa. Cele două entităţi au arătat că niciunul dintre cei patru nu a fost numit cu respectarea cerinţelor legale”, se arată într-un comunicat al organizaţiei patronale.

Reprezentanţii acestei organizaţii spun că, prin urmare, hotărârile adoptate de acest Consiliu de Administraţie vor trebui anulate de la caz la caz, în funcţie de cvorum şi majorităţile constituite pentru adoptarea acestora, pe parcursul ultimilor patru ani.

„Cei patru membri ai CA au adoptat cu bună ştiinţă hotărâri în detrimentul intereselor economice ale Comunităţii Portuare, ceea ce a atras constant protestele publice ale Sindicatelor şi Patronatelor Portuare”, se mai arată în documentul citat.