Siria: Aviaţia rusă face primele raiduri împotriva poziţiilor Statului Islamic din Palmira

Avioane militare ruse au bombardat pentru prima oară poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) la Palmira și în jurul acestui oraș antic din Siria, a relatat marți televiziunea siriană.

06 oct. 2015, 12:17

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), rușii au întreprins cel puțin 30 de raiduri în zona Palmirei în cursul zilei de luni și în noaptea de luni spre marți, incursiuni soldate cu 15 morți în rândurile combatanților jihadiști.

‘În coordonare cu armata aerului siriană, aviația rusă a țintit poziții ale Statului Islamic în Palmira și în jurul ei’, a indicat televiziunea siriană, citând o sursă militară. ’20 de vehicule blindate au fost distruse, trei depozite de muniții și trei rampe de lansare de rachete’, a adăugat același post tv.

Patru jihadiști au fost uciși luni la Raqa, principalul fief al Statului Islamic în nord-estul Siriei, în urma atacurilor aeriene întreprinse în aceeași zi de aviația militară rusă, a indicat OSDH.

Rusia a intervenit la 30 septembrie în conflictul din Siria în sprijinul aliatului său, regimul lui Bashar al-Assad, care a pierdut două treimi din țară în urma războiul său împotriva rebelilor care a început în martie 2011.

Citeşte şi Aviaţia militară rusă a efectuat 20 de raiduri aeriene în Siria

Profitând de războiul civil din Siria, Statul Islamic a ocupat la 21 mai Palmira, oraș situat la 205 km est de Damasc, suscitând temeri privitor la viitorul patrimoniului sirian.

Orașul antic Palmira, sit înscris de UNESCO în Patrimoniul mondial al umanității, este situat în provincia centrală Homs. De la ocuparea acestuia, Statul Islamic a procedat la execuții sumare în rândurile populației locale și la distrugeri importante de monumente din acest oraș, dintre care cel mai recent act de barbarie a vizat duminică Arcul de Triumf, situat chiar la intrarea în faimoasa stradă cu coloane a site-ului istoric.

‘Alegerea este simplă: fie Palmira dispare definitiv, fie armata siriană avansează foarte repede cu sprijinul comunității internaționale și a armatei ruse pentru eliberarea orașului’, a declarat luni directorul general pentru Antichități și Muzee din Palmira.